Hlavní obsah

Americká NSA přišla o možnost masově sledovat elektronickou komunikaci a telefony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) už nebude moci sbírat a uchovávat data o telefonátech a elektronické komunikaci. Místo ní to budou dělat telekomunikační firmy a NSA do dat bude moci na základě svolení soudu nahlížet. Plyne to z nového zákona Freedom Act, který schválil Senát a ve středu podepsal prezident Barack Obama.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Nový zákon Freedom Act nahrazuje kontroverzní Patriot Act přijatý po 11. Září 2001, který tajným službám hromadný sběr dat o elektronické komunikaci umožňoval.

Zákon Patriot Act podle mnohých kritiků umožňoval nepřípustný zásah do soukromí Američanů. Odpor vůči němu vzrostl poté, co bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden ukázal, jak masové je sledování. Platnost tohoto zákona vypršela v pondělí.

Freedom Act některé části tohoto zákona obnovuje, sledovací pravomoci tajných služeb však výrazně omezuje a podřizuje soudu. Je reakcí Kongresu na slib prezidenta Obamy zreformovat NSA poté, co bývalý Edward Snowden poskytl tisku informace o monitorovacích programech.

Někteří republikánští konzervativci, kteří v čele se šéfem senátní většiny Mitchem McConnellem bojovali za co největší pravomoci tajných služeb, se napřed neúspěšně snažili prodloužit platnost zákona Patriot Act. [celá zpráva]

Při debatě o novém zákonu Freedom Act přišli v Senátu s vlastními pozměňovacími návrhy. Nakonec však ustoupili. Hrozilo, že návrh zákona poputuje zpět do Sněmovny reprezentantů, což by prodloužilo dobu, kdy se data o telefonických hovorech a elektronické komunikaci nemohla sbírat vůbec. Barack Obama jejich postup tvrdě kritizoval, protože ohrozili  bezpečnost USA. [celá zpráva]

Do půl roku musí NSA předat pravomoci soukromým společnostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám