Hlavní obsah

Americká armáda nakoupí v Japonsku mořské plody. Reaguje na čínský zákaz dovozu po vypouštění fukušimské vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká armáda hodlá ve velkém nakupovat mořské plody z Japonska. Chce tím podpořit tamní hospodářství poté, co Čína zakázala dovoz japonských potravin z moře kvůli vypouštění ošetřené odpadní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima.

Foto: ČTK/AP

Jaderná elektrárna Fukušima

Článek

Prvním nákupem je podle agentury Reuters necelá tuna mušlí hřebenatek, které budou američtí armádní kuchaři servírovat v kantýnách, k prodeji budou také v obchodech na vojenských základnách.

Americký velvyslanec v Japonsku Rahm Emanuel řekl, že čínský zákaz dovozu je součástí jejích „ekonomických válek“, a Washington by podle něj měl důsledněji zvážit, jak může Japonsko podpořit.

Konkrétně v případě mušlí hřebenatek je americký nákup jen asi setinou objemu, který Japonsko loni vyvezlo do Číny. USA by podle Emanuela mohly začít nakupovat více japonských ryb i dalších plodů moře.

Foto: Profimedia.cz

Pečená hřebenatka. Ilustrační foto

Japonsko vypustilo do oceánu první várku vody letos v srpnu. Jde o vodu, která byla použita pro chlazení jaderného paliva po nehodě ve Fukušimě v roce 2011. 

Voda prošla několika fázemi ošetření, které odstranily většinu radionuklidů kromě tritia, které je méně škodlivé než jiné radioaktivní látky jako cesium nebo stroncium.

Japonský premiér před kamerami snědl rybu z Fukušimy. „Velmi dobrá,“ pochvaloval si

Zahraniční

Tritium ve vodě je zředěno na jednu čtyřicetinu jeho povolené koncentrace podle japonských pravidel a japonská vláda vypouštění zahájila s povolením Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Čína spolu s Ruskem přesto rozhodnutí Japonska kritizovaly a Peking plošně pozastavil dovoz japonských ryb a mořských plodů, což Tokio a Washington označily za nespravedlivé. Moskva se ke stejnému kroku uchýlila na začátku října.

Zaměstnance z Fukušimy postříkala radioaktivní voda, byli hospitalizováni

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám