Hlavní obsah

Americká armáda možná dostane nový rozkaz: Nekouřit!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký voják pokuřující cigaretu s balíčkem připevněným na helmě je podle televize CNN téměř ikonickým obrázkem. Pentagon však nyní zvažuje úplný zákaz kouření v ozbrojených silách. V současnosti kouří asi třicet procent amerických vojáků, u lidí vracejících se z bojů v Iráku a Afghánistánu jde až o polovinu. Ministerstvo obrany utratí každý rok více než 1,6 miliardy dolarů (bezmála 30 miliard Kč) za lékařskou péči pro kuřáky.

Článek

Nová studie vypracovaná na žádost ministerstva obrany USA a ministerstva pro záležitosti veteránů doporučuje úplný zákaz tabákových výrobků. Kdokoli v americké uniformě by pak nesměl vzít cigaretu do úst, včetně vojáků v žáru bitvy.

Kouření podle studie zhoršuje u vojínů noční vidění a snižuje jejich připravenost. Zároveň zpomaluje zotavování po zraněních. Dlouhodobě pak může zapříčinit vážné zdravotní problémy včetně rakoviny plic a kardiovaskulárních nemocí. Zákaz by se samozřejmě týkal i žvýkacího tabáku, jehož užívaní vyvolává rakovinu úst a také slinivky břišní.

„Tito vojáci tak vlastně riskují svůj život dvakrát. Jednou ve službách jejich země, podruhé ve službách tabáku,“ zdůraznil šéf lékařského týmu Stuart Bondurant. Na základě studie připraví armádní zdravotníci doporučení pro ministra obrany Roberta Gatese. Studie navrhuje, aby byl zákaz tabákových výrobků naplněn postupně v průběhu pěti až deseti let.

Plán na zákaz se mnoha vojákům nelíbí

Navrhovaný zákaz však rozhodně nevoní řadě vojáků, včetně těch vysoce postavených. Například penzionovaný generál Russel Honore, který řídil vojenskou záchranou operaci na pomoc postiženým hurikánem Katrina, prohlásil, že vojáci „čouda“ prostě potřebují.

„Když jsi unavený a několik dnů jsi skoro nespal nebo nejedl, trošku tabáku tě opravdu může zachránit,“ řekl penzionovaný generál Russel Honore.

Jiní zase pochybují o správnosti takového opatření v době, kdy se armáda potýká s vysokou úrovní sebevražd. „Pro některé je bohužel kouření odpočinkem od stresu. Když jim to vezmeme, čím to nahradí?“ ptá se seržant Gary Johnson. Z peněz, které se vydělají na prodeji tabákových výrobků, se navíc financují různé armádní rekreační a rodinné programy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám