Hlavní obsah

Američané vyřadí nejstarší raptory, ty zbylé modernizují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké stroje Lockheed F-22 Raptor byly prvními bojovými letouny páté generace ve službě. Přestože je takovýchto typů jen pár, první raptory už budou z amerického letectva vyřazeny, uvedl to v noci na středu web Airforce Times. Souvisí to s náročností modernizace, která čeká zbylé letouny - je potřeba je vybavit modernější elektronikou, kterou využívají stroje F-35 Lightning II.

Foto: Reuters

Dvaadvacet strojů F-22 Raptor odlétá Virginie na katarskou základnu Al-Udajd

Článek

Vyřazeno má být ve fiskálním roce 2023, který začíná v polovině příštího roku, 33 nejstarších letadel F-22 Raptor, která slouží k výcviku. Padá tak původní plán přesunout je z floridské základny Eglin do Virgínie.

Stroje AWACS chtějí Američané začít vyřazovat

Amerika

Místo toho zamíří na základnu Davis Monthan v Arizoně, kde končí všechny vyřazené letouny, které se zakonzervují pro případné budoucí použití, případně se z nich vybírají vhodné díly a nakonec se sešrotují.

Počet raptorů ve výzbroji amerického letectva USAF se tak sníží ze 186 na 153.

Zbylé stroje se budou modernizovat, u těchto nejstarších, které slouží jen k cvičným letům, by se to nevyplatilo. Modernizační program vyjde na 1,8 miliardy dolarů za šest let. K výcviku se budou využívat stroje určené i pro bojové nasazení.

Hurikán Michael „počechral“ i superstíhačky

Zahraniční

Původně tyto raptory z 325. stíhací perutě létaly z floridské základny Tyndall, ale tu poničil v říjnu 2018 hurikán Michael a tak se musely přesunout do Eglinu.

U strojů se navíc objevují problémy s podvozkem, který má občas tendenci selhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám