Hlavní obsah

Američana odsoudili na 36 let za vraždu jen na základě zamrkání oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cincinnati

Pětatřicetiletý Ricard Wood usvědčený z vraždy na základě zamrkání ochrnuté a umírající oběti byl ve čtvrtek v americkém Cincinnati odsouzen k 36 letům vězení. Obhajoba zamrkání nepovažuje za důkaz a proti rozsudku se odvolá, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

David Chandler byl sice smrtelně postřelen v říjnu 2011 do hlavy a krku, když si šel v půl třetí ráno koupit kokain, ale před svým skonem ještě stačil v nemocnici identifikovat pachatele přesto, že byl po útoku schopen komunikovat jen očima.    Prokuratura předložila jako klíčový důkaz video, na němž je vidět, jak Chandler třikrát mrká na znamení souhlasu, když mu policie ukáže fotografii Woodse jako možného střelce.

Woods tvrdí, že je nevinen, a jeho obhájce oznámil, že podá odvolání. Obhajoba argumentuje tím, že zamrkání nelze považovat za spolehlivý důkaz. Policie totiž Chandlerovi ukázala pouze jediný snímek, ten Woodsův, místo aby předložila řadu fotografií, z nichž by musel vybírat.

Obhajoba rovněž namítala, že Chandlerovo mrkání bylo nesouvislé. Jeho zdravotní stav a léky, které mu byly podány, podle ní mohly ovlivnit jeho schopnost chápání a reakce během policejního výslechu.

Soudkyně shledala identifikaci ze strany Chandlera jako hodnověrnou. Chandler podle ní pohyboval víčky na vyjádření souhlasu názorně, viditelně a nikoli bezděčně.

Podle policejního informátora Woodse, který viděl Chandlera, jak si kupuje kokain, rozčílilo, že využil služeb jiného dealera. Dlužil Woodsovi 400 dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám