Hlavní obsah

Aljašské neštovice mají první oběť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První obětí viru aljašských neštovic AKPV se stal starší muž z odlehlého poloostrova Kenai, který byl v lednu hospitalizován a koncem měsíce zemřel. Uvedl to list The Guardian s odvoláním na bulletin úřadu veřejného zdraví. Virus byl objeven v roce 2015 a zatím je známo jen sedm případů nákazy AKPV.

Foto: Michael Penn, ČTK/AP

U norníka rudého byl potvrzen virus aljašských neštovic.

Článek

Všechny předchozí případy nákazy měly mírný průběh. Nemocní si stěžovali na svědění. zduření lymfatických uzlin a bolesti kloubů a svalů. První oběť ovšem měla oslabenou imunitu, protože se léčila s rakovinou. To zřejmě přispělo k vážnému průběhu nemoci.

Zatím není jasné, jak se muž nakazil, ale zřejmě od nějakého zvířecího přenašeče, protože podle bulletinu „žil sám v zalesněné oblasti, nikam necestoval ani se nesetkal s lidmi, kteří cestovali nebo byli nemocní“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Puchýřky aljašských neštovic v různé fázi nemoci, nalevo je po deseti dnech, na obrázku b je stejná léze po dvanácti dnech. Obrázky c a d zachycují puchýřky pět dnů po projevu prvních příznaků a e stejný puchýřek po čtyřech týdnech. Obrázek f zachycuje puchýřek první den.

Aljašské neštovice jsou zřejmě zoonóza, tedy nemoc přenášená ze zvířat na lidí. Virus AKPV byl nalezen u několika malých savců žijících v oblasti města Fairbanks, odkud jsou známé předchozí případy. Potvrzen byl u norníků rudých (Clethrionomys gapperi), což je hlodavec příbuzný hrabošům, a také u jednoho neupřesněného domácího zvířete, napsal list The Guardian.

V podezření byla toulavá kočka, o kterou se muž staral, jenomže její test byl negativní. Protože ale lovila malé savce, panuje podezření, že některý z nich byl nakažený a virus zůstal na jejích drápech. Často muže poškrábala a měl patrné škrábance u podpaží, kde se objevil první puchýřek.

V Česku zemřel první pacient s opičími neštovicemi

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám