Hlavní obsah

Agentovi USA v blízkosti Ahmadínežáda vystřelila zbraň, Íránci to nerozmazávali

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebezpečně blízko vážného konfliktu byly před sedmi lety už tak dost znesvářené USA a Írán. Ve své chystané knize Vnitřní stát: V prostředí vládních tajemství to napsali publicisté z magazínu Week Marc Ambinder a D. B. Grady. Popsali, že jednomu z členů americké ochranky omylem vystřelila zbraň v blízkosti íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda během jeho pobytu v New Yorku v září 2006. Ahmadínežád ale událost nerozmazával.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Autoři jeden z oddílů knihy nazvali: Jak tajná služba málem zastřelila Mahmúda Ahmadínežáda. Podle reportéra agentury Reuters, který byl incidentu přítomný, ale íránský prezident nebyl přímo ohrožen. „Agentovi ale v jeho blízkosti vystřelila brokovnice,“ uvedl Anthony De Rosa.

Incident se udál během výročního zasedání Valného shromáždění OSN. Ahmadínežád zrovna opouštěl hotel a nasedal do auta, když ze zbraně jednoho z příslušníků americké ochranky během připevňování pušky na doprovodné vozidlo padl výstřel.

„Všichni zůstali stát jako zmrazení. Íránci se dívali na nás a my se dívali na Íránce,“ uvedli publicisté v knize. Íránský prezident nicméně zůstal klidný. „Agent se začal omlouvat. Ahmadínežád jen otočil hlavu a nastoupil do auta,“ napsali Ambinder a Grady.

Záležitost podle nich pořádně vystrašila ty, kdo měli možnost slyšet na druhý den bezpečnostní zprávu pro prezidenta George W. Bushe.

Íránci nicméně o incidentu ani nemukli, díky čemuž se někteří poradci v Bílém domě údajně začali na Ahmadínežáda dívat novýma očima.

Reklama

Výběr článků

Načítám