Hlavní obsah

Afghánec pobouřil Američany fotkou jídla z tábora

Právo, doh
Washington
Aktualizováno

Rozporuplné reakce mezi Američany vyvolal afghánský uprchlík Hámid Ahmadí (28), který na internetu sdílel fotografii skromného přídělu jídla, který dostal v běženeckém táboře Fort Bliss ve státě Texas. Afghánec, jehož evakuovali z Kábulu a nyní sdílí stan se sedmdesáti svými krajany, umístil na Twitter snímek dvou malých plátků kuřete, několika kousků melounu a trochy chleba.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský uprchlík si postěžoval na příděl jídla na vojenské základně Fort Bliss v Texasu.

Článek

„Nestěžuji si, ale toto jsem dostal k večeři a další jídlo je až za dvanáct hodin. Život uprchlíka může být bezpečný, ale nikdy není jednoduchý,“ napsal Ahmadí k fotografii.

Mezi americkými uživateli internetu tím rozpoutal bouři, přičemž valná část reakcí vyznívala silně negativně. Mnozí podotýkali, že by si neměl stěžovat na kvalitu jídla z peněz amerických daňových poplatníků, když ho jejich zem zachránila před Tálibánem.

Dodávali, že pokud není spokojen, může být deportován zpět do vlasti. „Možná bys mohl prodat iPhone, ze kterého to posíláš, a mohl by sis dovolit několik pětihvězdičkových jídel. Nebo by sis mohl vyměnit místa s mnoha americkými veterány, kteří jsou bez domova,“ napsala například jedna žena.

Tálibán vraždí členy bezpečnostních sil, tvrdí zmocněnkyně OSN

Svět

Na základně žije 4300 zachráněných

Další se ale Ahmadího zastali. „Máš naprosté právo si stěžovat. I uprchlíci mají svá práva a je směšné, že dostáváte tak málo jídla,“ napsal pod příspěvek jeden uživatel.

Vedení tábora se s Ahmadím krátce po medializaci příběhu sešlo a poděkovalo mu, že na problém upozornil. Společně s afghánskými dobrovolníky nyní pracují na zkvalitnění služeb a zlepšení komunikace směrem k uprchlíkům.

„Už tu vidíme zlepšení. Stejný rozpočet, stejný dodavatel potravin, ale lepší jídlo a lepší kázeň díky lepší komunikaci,“ napsal Ahmadí.

Tálibové zbili novináře, kteří psali o demonstraci žen v Kábulu

Blízký a Střední východ

Ve Fort Bliss v texaském El Pasu je nyní přes 4300 uprchlíků. „Situace tu není tak dobrá, jak jsme čekali,“ řekl Ahmadí regionální stanici KTSM. „Problém je, že texaská vláda vůbec nebyla připravená,“ dodal.

Vojenská základna byla kromě jídla kritizována i kvůli nedostatečné hygieně, včetně odpadků na podlahách koupelen a ucpaných výlevek.

Reklama

Výběr článků

Načítám