Hlavní obsah

Americký voják se nechal postřelit, nechtěl zpět do Iráku

WASHINGTON

Třiadvacetiletý americký voják Marquise Roberts se nechal záměrně postřelit svým bratrancem do nohy, aby nemusel zpět z dovolené do Iráku. Jde o první zveřejněný případ sebepoškození vojáka ve snaze vyhnout se službě v Iráku zmítaném násilím. Robertse nyní zřejmě čeká vojenský tribunál.

Článek

Roberts a jeho bratranec podávali na policii rozporná vysvětlení, až se nakonec přiznali, že zranění bylo záměrné. Policie obvinila Robertse z falešného svědectví a bratrance navíc z vážného ublížení na zdraví.

Roberts se účastnil v roce 2003 útoku na Bagdád jako specialista zásobovací jednotky a sloužil v okupované zemi sedm měsíců.

Jako důvod postřelení uvedl, že se obával o život a nechtěl opustit rodinu, u které byl ve Filadelfii na dovolené.

V Iráku zahynulo od počátku války přes tisíc amerických vojáků a kolem deseti tisíc utrpělo zranění. Armádu USA tvoří placení vojáci, kteří vstupují do profesionální služby často jen proto, aby si vydělali peníze a mohli později studovat na vysoké škole.

Související témata:

Související články

Koalice ztratila v Iráku 1000 mužů

V Iráku zemřel ve čtvrtek tisící voják koalice. Američan byl postřelen při boji a následkům zranění podlehl v nemocnici. Stal se tak zároveň 880 obětí v řadách...

Výběr článků

Načítám