Hlavní obsah

Americký úřad pro letectví po incidentu s vypadnutým oknem stahuje boeingy ke kontrole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) v sobotu nařídil přerušit provoz a zkontrolovat některé letouny Boeing 737-9. Opatření se týká asi 171 strojů, uvedla FAA. K tomuto kroku se úřad rozhodl na základě pátečního incidentu z amerického Portlandu, kdy Boeingu 737-9 MAX vypadlo po startu okno a část trupu, která se používá jako dveře pro nouzový východ.

Foto: Instagram/@strawberrvy, Reuters

Chybějící okno a část boční stěny letadla Boeing 737-9 MAX na letišti v Portlandu

Článek

Americká FAA dočasně zakázala lety některých letadel Boeing 737 MAX 9, které provozují americké letecké společnosti nebo které se pohybují na území USA. Inspekci se podle odhadů úřadu podrobí 171 strojů po celém světě, přičemž kontrola jednoho letounu bude trvat mezi čtyřmi a osmi hodinami.

Boeingu po startu odpadlo okno a část trupu

Zahraniční

„Naše rozhodování bude i nadále podřízeno bezpečnosti. Spolupracujeme s (americkým Národním úřadem pro bezpečnost v dopravě) NTSB na vyšetřování letu Alaska Airlines číslo 1282,“ uvedl šéf FAA Mike Whitaker.

NTSB v sobotu na síti X uvedl, že do Oregonu vyslal svůj tým vyšetřovatelů, kteří událost prošetří. Tým je složený z odborníků na struktury, provoz a systémy.

Při pátečním incidentu letadlo vzlétlo z letiště v americkém Portlandu a nouzově přistálo na stejném místě. Stroj se 180 lidmi na palubě mířil do Ontaria v Kalifornii. Nikomu se nic nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám