Hlavní obsah

Kalhotkový obrněnec u srubu v Darkovičkách

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalhotky pověšené na tankové hlavni mě docela rozesmály. Kdyby k sušení prádla sloužily zbraně, byl by klid. Samohybka SU 100 spolu s další technikou stojí v areálu nedokončeného opevnění Hlučín-Darkovičky u předválečných bunkrů. Ty jako jedny z mála zažily tvrdé boje druhé světové války.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Ve směru předpokládaného německého nástupu ze slezských rovin stojí dva samostatné pěchotní sruby Obora (MO-S 18) a Alej (MO-S 19), tvrzový Orel (MO-S 20), doplněné o řopík. Měla palebnou uzávěrou pokrýt silnice do Hlučína. Měly krýt další sruby - Jaroš, František a Chlupáč.  

V oblasti Opavy a Ostravy je několik dalších objektů, včetně tvrze Smolkov v Háji ve Slezsku. Dlouho se vybíralo, ze kterých zbudovat důstojný pevnostní skansen. Uvažovalo se o Milostovicích, ve Štítině u Opavy bylo v roce 1975 otevřeno ve srubu OP-S 6 muzeum, které bylo součástí expozice ostravské operace v karvařském zámku.

Nakonec byly vybrány zdevastované Darkovičky, které po letech usilovné práce přeměnili nadšenci ve velmi kvalitní muzeum. Původně měl mít areál šest srubů a dva řopíky, nakonec se to stáhlo na polovinu. Centrálním objektem se stala „Alej“, ač se uvažovalo o „Orlu“,  ten je sice nejmohutnější, ale také nejvíce poškozený.

Němci tu vytvořili houževnatou obranu

Za bojů o Ostravu byl pilířem německé obrany. Zprovoznění nastalo v roce 1992. „Alej“,  zbudována ve III. stupni odolnosti, je plně vybavena, má dva pěchotní zvony  a jednu kulometnou kopuli. Ve výzbroji uvidíte 40mm kanon vz. 36 a lehké a těžké kulomety, ve srubu „Obora“, je pěchotní zvon, místo 40mm pevnostního kanonu osadili ruský.

Ve vchodu zasadili desku věnovanou veliteli srubu Jaroslavu Švarcovi, později parašutistovi vysazenému k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Skončil sebevraždou v kostele Cyrila a Metoděje v Praze.

V terénu jsou rozmístěny ukázky bojové techniky. Sruby použila německá armáda při pokusu zastavit ruský průlom. Na Ostravsku se odehrávaly nejtěžší boje na našem území. Když museli  Němci ustoupit, zničili vnitřky výbušninami. Mezi sruby vede naučná stezka, do jejich blízkosti vás zaveze ostravská MHD.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám