Hlavní obsah

Americký Senát jedná o zrušení víz, možná i pro ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Státy, které pomáhají USA v boji proti celosvětovému teroru, by neměly být zatíženy vízovou povinností. Předpokládá to návrh na rozšíření bezvízového režimu, který ve čtvrtek předložil americkému Senátu republikán George Voinovich. Konkrétní země v něm vyjmenovány nejsou, podle stanovených kritérií by se ale mohl vztahovat i na Českou republiku.

Článek

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti by podle předlohy mělo po konzultaci s ministerstvem zahraničí rozšířit seznam států s bezvízovým režimem o země, které podporují Spojené státy a jsou jim připraveny maximálně pomáhat ve snaze zabránit teroristům ve vstupu na americké území. Země budou moci být do programu zařazeny jen pokud exekutiva ověří, že pro USA nepředstavují bezpečnostní hrozbu.

"Vízové" státy, které se účastní operací v Iráku či Afghánistánu, platí cenu, kterou západní "bezvízové" země neplatí, a zachází se s nimi jako se státy druhé kategorie, řekl senátor. Zákon o bezpečném cestování a protiteroristickém partnerství by měl podle něj posílit spolupráci s klíčovými spojenci a zároveň podpořit bezpečnostní a ekonomické zájmy Spojených států. Návrh podpořili další čtyři senátoři, včetně dvou demokratů.

Občané nových států EU potřebují pro návštěvy USA víza, zatímco Američané při cestách do těchto zemí nikoli. Nevyvážený vízový režim je dlouhodobě považován za jeden z mála problémů, které mezi nováčky unie a Spojenými státy přetrvávají.

Český voják bojoval v Iráku - vízum do USA nedostal

Voinovich se v Senátu zmínil se o případu mladého českého důstojníka, který sloužil v Iráku po boku Američanů. "Tento voják chtěl přijet do USA navštívit americké přátele z válečných operací. Ale jeho žádost o vízum byla odmítnuta. Proč? Protože měl v pasu zaznamenanou cestu do Iráku, tedy právě tam, kde sloužil s americkými vojáky," uvedl Voinovich.

Předloha navrhuje rozšířit bezvízový styk o dalších až pět států na zkušební dobu tří let. O jaké země by mohlo jít, ale Voinovich nesdělil. Připomněl, že americká vláda vypracovala takzvanou cestovní mapu pro změnu vízového režimu, v níž se hovoří o třinácti zemích, včetně České republiky, Slovenska a dalších nových členů Evropské unie. Připomněl také slova prezidenta George Bushe, který minulý týden v estonském Tallinnu slíbil spolupracovat s Kongresem na řešení vízové otázky.

Bezvízový styk mají USA se 27 státy světa, mezi nimiž jsou až na Řecko všechny staré země EU. Z nováčků víza nepotřebují jen Slovinci.

Reklama

Související články

Ambasáda USA urychlí víza obchodníkům

Americké velvyslanectví zkrátí lhůtu pro vydávání víz českým obchodíkům cestujícím do USA, kteří jsou členy pražské Americké obchodní komory. Tuto novou...

Bush: ve vydávání víz se chystá změna

Prezident USA George W. Bush během úterní návštěvy v Estonsku oznámil, že ve spolupráci s Kongresem se zasadí o změnu postoje vlády USA ke kritériím...

Výběr článků

Načítám