Hlavní obsah

Americký reportér zůstane v ruském vězení. Zadrželi také Rusa, který první nezávisle potvrdil jeho zatčení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Reportér amerického listu The Wall Street Journal Evan Gershkovich, jenž čelí obvinění ze špionáže, zůstane ve vězení. Moskevský soud v úterý zamítl jeho odvolání proti vazebnímu stíhání.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Moskevský soud projednává odvolání reportéra WSJ Evana Gershkoviche

Článek

Gershkovich byl v soudní síni v prosklené kleci vyhrazené pro obžalované. Před začátkem slyšení mlčky sledoval novináře, kteří ho přišli natáčet nebo fotografovat, popsala agentura AFP, podle níž to bylo poprvé od jeho zadržení, co ho média mohla spatřit. Komunikovat s Gershkovichem novináři v soudní síni nesměli.

Soud už dříve nařídil, aby Gershkovich zůstal v moskevské vazební věznici Lefortovo přinejmenším do 29. května.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Evan Gershkovich u soudu

Zadržení amerického novináře v Rusku schválil Putin osobně

Válka na Ukrajině

Ruská tajná služba FSB zadržela Gershkoviche koncem března. Rusové ho viní ze špionáže.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová po zatčení uvedla, že byl Gershkovich chycen při činu, který nijak nesouvisel s jeho novinářskou prací. Za špionáž mu hrozí 20 let vězení.

Obvinění odmítá

Gershkovich je prvním americkým korespondentem od doby studené války, který byl v Rusku zadržen kvůli obvinění ze špionáže. Obvinění odmítá.

Jeho zadržení tvrdě odsoudil i Bílý dům. Spojené státy naléhají na Rusko, aby novináře propustilo, ruská tvrzení o špionáži označují za směšná.

Také The Wall Street Journal popřel, že by se Gershkovich dopustil špionáže, a požaduje okamžité propuštění svého „důvěryhodného a oddaného reportéra“.

Americká velvyslankyně v Rusku Lynne Tracyová v pondělí uvedla, že USA k němu poprvé od jeho zadržení získaly konzulární přístup a ona ho mohla navštívit. Novinář se prý cítí dobře a drží se, napsala na Telegramu.

Zatčen Rus, který byl s reportérem v kontaktu

V úterý také v Jekatěrinburgu zadrželi ruského PR managera Jaroslava Širšikova, který byl v den Gershkovichova zatčení s Američanem v kontaktu a mezi prvními potvrdil jeho zatčení. Médiím tehdy řekl, že novinář pracoval na článku o vztahu ruské veřejnosti k žoldnéřské Wagnerově skupině, jež bojuje na Ukrajině po boku ruské regulérní armády.

Podle telegramového kanálu Urallive policie provedla u Širšikova razii a zatkla ho, údajně za „schvalování terorismu“ kvůli komentáři na sociálních sítích, který se týkal smrti proruského válečného reportéra Vladlena Tatarského.

Kamera zachytila okamžik exploze sošky, při níž zemřel ruský bloger

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám