Hlavní obsah

Americký lékař prý zavedl klonované lidské embryo do dělohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Americký lékař Panos Zavos o víkendu oznámil, že před dvěma týdny zavedl do dělohy jedné ženy klonované lidské embryo. Vědci se však vyjádřili skepticky a označili jeho počínání za nezodpovědné. Panosův tým údajně implantoval embryo pětatřicetileté ženě a výsledky čeká každým dnem.

Foto: Matěj Sládek

Rogers

Článek

Americký lékař však přiznal, že experiment nemusí nutně vést k těhotenství a naděje na ně odhadl na třicet procent. Zavos v sobotu na tiskové konferenci v Londýně odmítl sdělit jméno a národnost ženy, které klonované embryo implantoval. Nejmenoval ani členy britského týmu, který mu pomáhal při operaci. Ta se podle jeho slov neuskutečnila ani v Evropě, ani ve Spojených státech.

Tento lékař již loni v květnu oznámil, že se mu podařilo klonovat lidské embryo, které hodlal po sérii genetických zkoušek přenést do ženské dělohy. Britský ministr zdravotnictví John Reid připomněl, že britský zákon z konce roku 2001 klonování lidí ve Velké Británii zakazuje. Dodal, že Británie usiluje v OSN o celosvětový zákaz lidského klonování.

OSN v listopadu sdělila, že rozhodnutí o klonování člověka odloží o dva roky. Část zemí je totiž pro úplný zákaz lidského klonování, část zase souhlasí s klonováním pro léčebné účely. Zavos vysvětlil, že použil stejnou metodu jaká byla použita při klonování ovce Dolly, prvního živého klonovaného tvora. Dolly musela být usmrcena po šesti letech života, v březnu 2003, protože trpěla nevyléčitelnou plicní chorobou.

Geneticky identická dvojčata?

Lékař také informoval o projektu, podle něhož by se klonované embryo rozdělilo na dvě části a vytvořila se tak embrya-dvojčata. Jedno by se zavedlo do dělohy náhradní matky, druhé by sloužilo jako zdroj kmenových buněk, s jejichž pomocí by se léčily případné nemoci či vady narozeného dítěte.

Evropská společnost pro lidskou reprodukci a embryologii (ESHRE), která zastupuje na 4000 expertů na plodnost ve světě, Zavosův pokus odsoudila. Kromě toho, že to je naprosto nezodpovědné a neetické, jsou tu i praktické problémy: vysoká pravděpodobnost výskytu abnormalit, uvedla. Wolff Reik, expert z Babrahamova ústavu u Cambridge uvedl, že při všech pokusech umírají klony v děloze z 99 procent, přičemž jedno procento přežije, ale má různé problémy.

"Jsme velmi skeptičtí. Až přijde s důkazy, pokud je bude mít, jsem si jist, že se na ně vědci se zájmem podívají," řekl mluvčí britské Royal Society. Zmínil se rovněž o tom, že manželské páry, které nemohou mít děti, po takových prohlášeních chovají falešné naděje. Společnost Clonaid, spojená se sektou raeliánů, již tvrdila, že naklonovala pět dětí, ale nikdy nepředložila žádné důkazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám