Hlavní obsah

Americká námořní pěchota dorazila na Haiti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PORT AU PRINCE/WASHINGTON

Sto příslušníků americké námořní pěchoty se v noci vylodilo na Haiti. Rada bezpečnosti OSN v noci schválila rezoluci umožňující rozmístění mezinárodních sil na ostrově. Reagovala tak na žádost prozatímního prezidenta Boniface Alexandra. V zemi vládne chaos a rabuje se.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ski areál Peklák v České Třebové nabízí v letních měsících adrenalinové sporty na kolech v bike parku, na horských kárách a lezení v lanovém parku.

Článek

K vylodění však došlo podle CNN ještě před přijetím rezoluce. Informoval o něm i americký velvyslanec na Haiti James Foley. Americký velvyslanec při OSN John Negroponte však sdělil, že první příslušníci americké námořní pěchoty přistáli na Haiti až po přijetí rezoluce.

V hlavním městě Haiti Port-au-Prince je vyhlášen zákaz vycházení.

Pro rezoluci celá Rada bezpečnosti

Rada bezpečnosti OSN v noci z neděle na pondělí jednomyslně přijala rezoluci umožňující rozmístění mezinárodních sil na ostrově Haiti. Rychle reagovala  na žádost prozatímního haitského prezidenta Boniface Alexandra, který se jako předseda nejvyššího soudu v souladu s ústavou ujal funkce hlavy státu po abdikaci Jeana-Bertranda Aristida.

Rezoluce vyzývá všechny znesvářené strany na Haiti, aby ukončily boje a umožnily mírovým jednotkám obnovit "bezpečné a stabilní prostředí". Mezinárodní oddíly mají mandát na tři měsíce. Potom je mají vystřídat "stabilizační síly".

Generální tajemník OSN Kofi Annan doporučil obyvatelům Haiti, aby "zůstali v klidu, spolupracovali s novým prezidentem, mysleli na svou vlast a její budoucnost a nepoddávali se individuálním ambicím".

Rebelové: Jediným problémem byl Aristide

Vůdce rebelů Philippe uvedl, že jeho muži "nezamýšlejí proti komukoli bojovat. Jediným problémem byl Aristide. Nemáme žádné potíže s lidmi, co přišli po něm." Dodal, že prozatímní prezident Alexandre má jeho bezvýhradnou podporu.

Bývalý prezident Jean-Bertrand Aristide, který v neděli opustil zemi, odletěl do Středoafrické republiky. Azyl mu nabídla Jihoafrická republika. Američané mu přitom na čtrnáct dnů zajistili azyl v Panamě. Americký ministr zahraničí Colin Powell dlouho vyjadřoval prezidentovi podporu.

Představitelé karibských zemí v noci na dnešek v prvních reakcích odsoudili nucený odchod Aristida z Haiti. Jamajský premiér P. J. Patterson řekl, že jeho demise je varovným signálem pro ostatní demokratické režimy v Karibiku: "Naskýtá se otázka, zda jeho rezignace byla opravdu dobrovolná." Kritizoval přístup USA a Francie, které legálně zvoleného prezidenta vyzvaly k odchodu, když s ním haitská opozice a povstalci jednoznačně odmítli jednat. Nezakročily proti postupujícím povstalcům, které tvořili bývalí příslušníci rozpuštěné armády a polovojenských jednotek.

Jádro mezinárodních sil  tvoří francouzské a americké jednotky, ke kterým by se měli  připojit vojáci z Kanady a Brazílie. Desítky kanadských vojáků již v neděli pomáhaly s evakuací kanadských občanů na mezinárodním letišti v haitské metropoli Port-au- Prince. Dvě stě francouzských vojáků má na Haiti dorazit v pondělí. Potvrdil to mluvčí prezidenta Chiraca.

Reklama

Výběr článků

Načítám