Hlavní obsah

Americká města se obávají teroru

Novinky, Veronika Matysová, Lenka Hloušková, BBC, ananova.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco američtí vojáci zahájili válku proti Iráku, většinu měst ve Spojených státech ovládly obavy a leckde i strach. Zvýšená nervozita panuje zejména v New Yorku, jehož obyvatelé mají teroristické útoky z 11. září 2001 ještě v živé paměti. Před odvetným útokem teroristů varovali občany i představitelé Izraele a Velké Británie.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

"Lidé se vyhýbají hromadné dopravě, dělají si zásoby potravin, nakupují plynové masky i padáky pro seskok z výškových budov," napsal ve čtvrtek newyorský zpravodaj kanadského listu Globe and Mail. "Newyorčané jsou ještě nervóznější, než byli v několika měsících po teroristických útocích. Jsou přesvědčeni, že město se v příštích týdnech stane terčem dalšího útoku," upřesnil.

Vzdušný prostor nad Manhattanem opět uzavřen

"Řekla bych, že je asi 70procentní pravděpodobnost, že se něco stane. Moji rodiče sem jedou ze severní části státu New York tentokrát autem místo vlakem, protože se bojí přijet na zalidněné hlavní nádraží," svěřila se Diane Donato-Katzová.

"Myslím, že teroristé tentokrát neudělají stejnou věc jako minule. Teď spíš pustí do metra jedovatý plyn nebo zasáhnou jadernou elektrárnu ve Westchesteru, necelých 50 kilometrů od Manhattanu," soudí mladá žena, která dojíždí za prací z okraje do centra New Yorku a má teď hrůzu z cestování podzemkou.

"Úplně postačí, když se terorista bude vydávat za bezdomovce, který si nese ten svůj pytel s odpadky. Nikdo si ho vůbec nebude všímat," podotkl další Newyorčan.

"Nad sochou Svobody krouží bojové letouny a vzdušný prostor nad Manhattanem je opět uzavřen pro dopravní letadla. Do ulic se vrátila národní garda a policie zřídila kontrolní stanoviště u vjezdů do tunelů a na mosty," líčila situaci ve "Velkém jablku" německá DPA.

Kalifornie je střízlivější

Napětí zavládlo i v dalších amerických městech. "Mám strach. Poté, co jsem slyšela Bushův projev, říkala jsem si: Mám jít zítra do práce? I když tu válku vyhrajeme, stejně nás čeká odveta," obává se Erica Christensenová z Detroitu.

V Nashvillu sledovali Američané Bushův válečný projev na dvou obřích obrazovkách, které pro příslušníky své kongregace zřídila místní církev Ježíše Krista v Brentwood Hills.

Zvýšenou pozornost všemu neobvyklému věnují i lidé v Bostonu, Tucsonu, Atlantě, Washingtonu či Los Angeles.

Na západním pobřeží nicméně panuje střízlivější nálada. "Mnozí Kaliforňané se marně snaží dopátrat, jak spolu souvisejí teroristické útoky z 11. září a nebezpečí, jež představuje Saddám Husajn," napsal včera list New York Times.

"Mezi Kaliforňany roste pochybnost, zda Bílý dům skutečně reprezentuje jejich názory a zájmy," uvedl analytik Mrk Baldassare ze San Franciska. "Cítíme zde menší hrozbu. Lidé jsou proto ochotnější přemýšlet o tom, co prezident říká," soudí bývalý prezident sanfranciské burzy Warren Langley.

Připravte se na teroristický útok, varují Britové a Izraelci

Britské ministerstvo vnitra vyzvalo občany k nákupu balených vod, konzerv a baterek. Plynové masky prý nejsou nutné, naopak hodit se bude malé rádio a deky. "Pokryjte stěny pokoje igelitem, utěsněte škvíry a vytvořte si tak provizorní protichemický kryt," vzkazuje zase občanům izraelská vláda. Obě země aktivně připravují veřejnost na sebeobranu v případě napadení.

"Každý z nás by měl mít doma několik lahví vody a jídlo v uzavřených nádobách. Nešíříme paniku, neradíme lidem, aby začali shromažďovat rozsáhlé zásoby. Jde o prevenci," uvedlo ministerstvo vnitra ve zprávě předané médiím. Úředníci občany zároveň ujistili, že nyní neexistují žádné zprávy o chystaném jaderném, chemickém či biologickém útoku na ostrovech.

Ministerstvo dále doporučuje sestavit telefonní seznam, v němž budou čísla na policii, hasiče, radnici a rodinné příslušníky. Lidé by také prý měli vědět, kde se odpojuje voda, vypíná elektřina a plyn. Internetové stránky úřadu (http://www.homeoffice.gov.uk/terrorism/athome.htm) naopak odrazují od zbrklého shánění plynových masek a ochranného oblečení.

V Izraeli podražila voda o 100 procent

Podobnou kampaň v minulých týdnech rozjela také izraelská vláda. Zdejší pokyny jsou ale ve srovnání s Londýnem mnohem důkladnější. Do "civilních příprav na válku" se zapojily všechny sdělovací prostředky. Lidé se proto několikrát denně dozvídají, že mají mít funkční plynové masky a v bytě zbudovaný protichemický kryt. Z pultů tak mizí igelity, lepící pásky i nejrůznější těsnící materiály.

Paniku v zemi zvýšilo rovněž prohlášení britské ambasády, která začátkem týdne v placeném inzerátu zveřejněném na první stránce deníku Haaretz vyzvala své občany, aby "opustili co nejdříve zemi". Spojené státy podobné poselství pronesly už v neděli.

Britové navíc ohlásili, že drasticky omezí počet letů směřujících do oblasti. Cena vody v Izraeli stoupla za uplynulých 24 hodin o 100 procent. Informaci sdělovacím prostředkům poskytla společnost May Eden vyrábějící vodu v láhvích.

Ožehavé postavení Izraele v oblasti mají v budoucích 12 letech vyřešit miliardy dolarů vydané na bezpečnost. Peníze dorazí ze Spojených států.

Reklama

Související články

Rumsfeld: vyjednáváme o kapitulaci

Američané podle ministra obrany USA Donalda Rumsfelda vyjednávají s iráckými vojenskými představiteli o ukončení konfliktu. V úvahu přichází kapitulace...

Výběr článků

Načítám