Hlavní obsah

Američané zahájili u Gazy stavbu humanitárního mola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy zahájily výstavbu nouzového mola u pobřeží Gazy, uvedl ve čtvrtek Patrick Ryder, mluvčí Pentagonu. Přístavní plošina a molo umožní dodávky humanitární pomoci válkou zdevastovanému území, což je klíčové pro Bidenovu administrativu.

Foto: Planet Labs PBC, ČTK/AP

Satelitní snímek, který znázorňuje výstavbu humanitárního mola u Gazy

Článek

Stavba mola je extrémně náročná nejen po logistické stránce, ale především kvůli bezpečnosti. Podle Pentagonu bude mít stavba dvě části, a to plovoucí plošinu z ocelových segmentů a molo dlouhé 548 metrů, rovněž z oceli, které povede k pevnině.

Molo armáda sestaví na moři a vysune ho k pevnině, aby američtí vojáci nemuseli na souš.

Německo obnovuje financování operací úřadu pro uprchlíky v Gaze

Svět

Výzva je to i z hlediska bezpečnosti. Přístav musí být chráněn před útočníky a hladovými civilisty. Na provozu provizorního přístavu by se měla podílet asi tisícovka amerických vojáků. Izraelská armáda ve čtvrtek uvedla, že ozbrojenci teroristického hnutí Hamás ve středu vystřelili z granátometů na jedno z mol, které už je v provozu a přes které už proudí humanitární pomoc.

Americká armáda podobné provizorní přístavy v minulosti postavila v Kuvajtu, Somálsku, na Haiti a ve Střední Americe na pomoc po přírodních katastrofách. Dřívější obdoby plovoucích přístavů byly použity za druhé světové války po vylodění spojeneckých vojsk v Normandii.

Vraťte se do Polska, hulákají na židovské studenty. Biden odsoudil antisemitské bouře na školách

Amerika

V pátek by se měly obnovit rozhovory o zprostředkování příměří a propuštění rukojmích. Izraelští vyjednavači se setkají s egyptskými prostředníky, píše Ha'arec. Rozhovory několik posledních týdnů váznou.

Egypt má zvláštní zájem na dosažení dohody o příměří mimo jiné i proto, že by zastavila přípravy na pozemní ofenzivu izraelské armády do Rafáhu, města na jihu Pásma Gazy při egyptských hranicích, kde se před boji skrývá na 1,4 milionu lidí, podotkl Ha’arec. Káhira se obává, že invaze do Rafáhu by mohla vést k prolomení hranic a exodu těchto obyvatel na Sinajský poloostrov. Podle Egypta by takový vývoj ohrozil nejen jeho vlastní národní bezpečnost, ale také dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Hamás zveřejnil video s rukojmím, nemá ruku

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám