Hlavní obsah

Američané v Bagdádu stále bojují o dva mosty

CNN, ČTK, Foxnews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bagdád je v pondělí intenzívně bombardován. Nejtěžší pozemní boje se odehrávají v centru na březích řeky Tigris a v rezidenčních čtvrtích, hlásí britská Sky News. Středem zájmu Američanů jsou dva klíčové mosty. Reportér Sky News popsal, že Bagdád je skryt ve "válečné mlze". U Bagdádu spojenci vyhodili do povětří poškozený most.

Foto: Stanislava Dvořáková

Tatínkové se ujali úkolu hostitelů se vší vervou.

Článek

V bojích o bagdádské mosty přišli o život dva američtí vojáci a dva novináři, když jejich vozidlo chystající se překročit most zasáhla irácká střela.

V centru Bagdádu zahynulo 14 civilistů při výbuchu po dopadu jiné rakety, která na rušné třídě vyhloubila velký a hluboký kráter a zničila tři domy, hlásí agentura AFP

Američané Bagdád izolovali

Kouř z bombardování a střelby skutečně pokryl většinu irácké metropole. Na všech hlavních tazích vedoucích do Bagdádu zřídili Američané kontrolní stanoviště. Pro civilisty bude ale pohyb do města i z něj bez omezení. Na katarském velitelství operace to dnes sdělila mluvčí majorka Rumi Nielsonová-Greenová.

"Izolovali jsme Bagdád. Máme na hlavních tazích hlídky. (Iráčané) nebudou moci volně hýbat vojenskou technikou. Život civilistů omezován nebude," řekla. Tento režim má trvat do té doby, dokud nebude svržena irácká vláda.

Ačkoli irácký ministr informací Sahháf nadále popírá americké úspěchy při dobývání města a obě strany se hádají o to, kolik paláců získali Američané pod kontrolu, představitelé armády USA potvrdili, že americké jednotky zabraly Husajnův bulvár, kde se konaly honosné vojenské přehlídky. Přesto spojenci dosud nemají město pod kontrolou. "Klíčová bitva je stále před námi," prohlásil Pentagon.

Obsazení honosných prezidentských paláců

Americké obrněné jednotky dnes vjely do centra Bagdádu a vojáci obsadili dva paláce v jeho středu. Palác Sidžúd je překvapil výstavností a nádherným výhledem na Tigris. Kromě nenapuštěných bazénů a fontán spatřili zaprášený nábytek vyrobený v barokním stylu. Palác stojí nedaleko sídla vládní strany Baas a byl v minulých dnech stejně jako ostatní paláce Saddáma Husajna bombardován. Nyní je zpola zničen, přesto však podle agentury AP vojáky fascinoval.

Hlavní budovu zdobí kupole obložená modro-zlatou mozaikou. Přízemí a první patro je zaplavené vodou, ale jinak tyto části zůstaly neponičeny. Většina z místností byla zřejmě využívána k bydlení, a nikoli jako úřad. V jednom pokoji byly čtyři dětské postýlky, další místnosti jsou dobře vybavené ložnice pro dospělé. Většina osobních věcí byla ale předem odvezena. V kuchyni sice fungovala voda, ale nebyly zde čerstvé potraviny ani žádné konzervy.

Dvě ministerstva kontrolují Iráčané

Tvrzení, že Američané také ovládli ministerstvo informací a zahraničí, se nepotvrdilo. Agentura Reuters uvádí, že ministerstva informací a zahraničí v Bagdádu mají pevně v rukou Iráčané a bojové pozice kolem nich zaujali příslušníci Republikánské gardy s raketomety.

Akce se účastní 65 amerických tanků a 40 obrněných vozidel podporovaných bitevními letadly A-10. Američané zahájili útok v 6 hodin ráno místního času. Tanky a obrněná vozidla 2. brigády 3. pěchotní divize postupovaly z jihovýchodu po dálnici na levém břehu řeky Tigris. Při postupu museli Američané překonat velké 350 metrů široké minové pole, na kterém bylo 200 protitankových min.

Irácký ministr popírá úspěchy spojenců

Irácký ministr informací Muhammad Saíd Sahháf popřel, že by se americké síly zmocnily hlavního prezidentského paláce. Ranní akci americké armády v Bagdádu bagatelizoval: "Buďte si jisti, že Bagdád je v bezpečí a pod ochranou. Iráčané jsou hrdinové, Američané zešíleli. Není pravda, že do města vyslali 65 tanků, je to jen součást jejich šílenství. Žádní američtí bezvěrci ve městě nejsou."

USA prý do Bagdádu vyslaly jen několik tanků, které ale Iráčané obklíčili. "Zmasakrujeme je, budou tady jejich hroby," dodal. Boj je podle něj hromadnou sebevraždou amerických vojáků u bagdádských bran: "Je to velmi těžká bitva a Bůh nás nechá zvítězit. Pobíjeli jsme je včera a budeme v tom pokračovat i dnes."

Irácká televize stále vysílá vlastenecké písně.

Podle Pentagonu bitva o Bagdád ještě nezačala

Podle Pentagonu nejde o očekávanou hlavní bitvu o Bagdád, ale spíš o přehlídku síly určenou irácké vládě. "Je to demonstrace síly, která má ukázat míru amerického odhodlání a zvýšit viditelnost amerických sil v Bagdádu. Chceme irácké vládě ukázat, že se dostaneme, kam chceme. V této chvíli to ale nelze nazývat bitvou o Bagdád," sdělil mluvčí Pentagonu.

Podle majora Michaela Birminghama, který velí jednomu z tanků, přitom už šlo o rozhodující útok - ze svého tanku vzrušeně hlásil televizi Foxnews: "Předchozí dny to byly jen výpady, toto je skutečné. Právě teď útočíme na centrum města. Právě teď."

Město dělí řeka, o mosty se bojuje

Informace z města, zahaleného dýmem a sužovaného písečnou bouří ukazují, že východní část je v rukou Iráčanů. Západní část na pravém břehu je vylidněná, Iráčané z ní utíkali, přičemž někteří se vrhali do řeky. Ve východní ještě ráno jezdily prostředky hromadné dopravy.

U mostu přes řeku na předměstí Bagdádu, o který se bojuje už od neděle, byli zabiti čtyři příslušníci námořní pěchoty, když jejich obrněné vozidlo zasáhla u mostu přímá střela z děla. Chtěli zrovna překročit most.

Iráčané ráno výbušninami zničili dva mosty na cestě do Bagdádu, aby zpomalili postup invaze. Oba leží na řece Dijála. Je to poprvé, kdy se Iráčané ve snaze zpomalit postupující spojenecké jednotky uchýlili k ničení mostů. Američtí ženisté proto přes Dijálu postavili provizorní mosty, po nichž může kolona posil pokračovat k Bagdádu. 

Útoku předcházely víkendové boje

Útok následuje po víkendových bojích, při nichž americké jednotky dvakrát pronikly do centra města a ve kterých se jim podařilo ovládnout mezinárodní letiště na jihu města, kde v neděli večer přistál první americký transportní letoun C-130 Hercules.

Američané by se však raději útoku vyhnuli. Ještě před útokem řekl v noci CNN jeden z velitelů spojeneckého velitelství generál Peter Page: "Dali bychom přednost, kdyby se velitelé iráckých vojsk zachovali čestně a zastavili boje za režim, který si nezaslouží jejich loajalitu."

Humanitární katastrofa v Bagdádu

V Bagdádu hrozí humanitární krize. Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Fadíla Šajbová prohlásila, že zdravotnický personál v hlavních nemocnicích Bagdádu je zavalen prací a že přístup ke zdravotnické péči a lékům "je stále obtížnější, protože zásoby nemohou být doplňovány".

Mezinárodní výbor Červeného kříže už předtím sdělil, že bagdádské nemocnice se potýkají s přívalem raněných, který přetěžuje jejich zdroje a způsobuje stále větší zmatek. "V příštích dnech očekáváme značné zhoršení zdravotní situace kvůli každodennímu bombardování, jehož důsledky jsou poškození infrastruktury a prudký nárůst civilních obětí," řekla novinářům mluvčí. [celá zpráva]

JIH: Britové okupují většinu Basry

Během neděle pronikly britské jednotky Pouštních krys z jihovýchodu do Basry. Kontrolují většinu města s výjimkou historického centra, které zůstává v rukou Iráčanů. Britové uvádějí, že ve městě se mohou volně pohybovat, i když pokračují dobré přestřelky. Generál major Peter Wall však pro BBC uvedl, že ve městě jsou malé "kapsy odporu" a "odpadlické elementy", které mohou podnikat protiútoky. [celá zpráva]

Jeden z britských vojáků už dříve uváděl, že místo klasické války si připadá jako v severoirském Belfastu. Prý by však bylo možné "ukončit práci v příštích dnech."

Britové dnes oznámili, že našli mrtvé tělo Husajnova bratrance Alí Hasana Madžída, který byl znám pod přezdívkou "Chemický Alí". Velel iráckým jednotkám na jihu Iráku. Britské ministerstvo obrany to prozatím nepotvrdilo. [celá zpráva]

SEVER: Bombardování Mosulu pokračuje

Americké a britské letouny v pondělí pokračovaly v bombardování severoiráckého Mosulu a jeho okolí. Na záběrech katarské al-Džazíry byly vidět sloupy kouře stoupající z města. Americká CNN informovala, že Američané získali jeden most mezi Mosulem a Kirkúkem.

Bojovníci irácké vládní strany Baas v neděli zabarikádovali vjezdy do města a kontrolují všechny přijíždějící osoby.

Kurdové odřízli přístupové cesty do Kirkúku a údajně stojí jen pět kilometrů od města. V okolí Kirkúku leží třetina irácké ropy. Bagdád v minulosti město násilně arabizoval a vypudil z něj původní kurdské obyvatelstvo. Americká armáda stále vyšetřuje nedělní incident, při němž byl omylem bombardován americko-kurdský konvoj 80 kilometrů od Mosulu. O život přišlo 18 Kurdů a 45 dalších bylo zraněno.

Zvláštní přílohy

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám