Hlavní obsah

Američané svádějí boje se stovkami Iráčanů v Díváníji

BASRA/BAGDÁD

Příslušníci americké námořní pěchoty v úterý sváděli boje s iráckými jednotkami ve městě Díváníja ležícím 120 km jižně od Bagdádu a okolí. Zajali tam nejméně 20 Iráčanů, napsala agentura AP. Američtí vojáci u Díváníje byli ostřelováni děly a minomety. V Díváníji se údajně nachází stovky iráckých bojovníků vyzbrojených samopaly a pancéřovkami.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Americká námořní pěchota zahájila na irácké pozice, vzdálené několik kilometrů, palbu z houfnic.

V noci spojenecká letadla útočila na irácká postavení kolem měst Karbalá a Hindíja asi 80 km jižně od Bagdádu. Cílem bylo připravit půdu pro postup amerických pozemních sil na Bagdád, uvedla AP.

Vrtulníky Apache 101. vzdušné divize USA v úterý již třetí den po sobě pokračují v útocích kolem středoiráckého města Nadžáf. Severně od města vrtulníky a pozemní síly bojují s blíže neurčenou iráckou obrněnou divizí, řekl AFP americký důstojník. Divize podle irácké armády způsobila spojencům u Basry těžké ztráty a z boje vyřadila sedm jejich tanků i s posádkami.

JIH IRÁKU

"Američané a Britové utrpěli těžké ztráty v Abú Chasibu jižně od Basry. Jejich mrtvoly stále leží na bojišti," prohlásil irácký vojenský mluvčí v irácké televizi. "Saddámovi fidájíni a členové vládní strany Baas odrazili agresory a ti byli nuceni ustoupit," dodal v narážce na irácké polovojenské oddíly.

Britská armáda sdělila, že na jihu Iráku byl zabit další britský voják, čímž se počet usmrcených příslušníků britských ozbrojených sil zvýšil na 26.

Američtí vojáci údajně ovládli většinu jihoiráckého města Násiríja, odkud jsou již mnoho dnů hlášeny boje. CNN ukázala záběry amerických oddílů hlídkujících ve městě.

Naděje Britů na povstání šíitského obyvatelstva v Basře zůstávají nenaplněny, a tak se vojáci pokoušejí více než milión obyvatel města ovlivnit rozhlasovým vysíláním a letáky, uvedla televizní stanice CNN.

V oblasti jihoiráckého města Basra se v noci na dnešek odehrály prudké boje mezi iráckými oddíly a americko-britskými jednotkami, hlásil z místa zpravodaj arabské televize Al-Džazíra. Střety propukly v obytné čtvrti na západě Basry, která je poslední obydlenou oblastí před městským letištěm. Bylo slyšet palbu děl a tanků, uvedl reportér Al-Džazíry.

Britský vojenský mluvčí podle agentury AFP řekl, že britské jednotky nehodlají Basru ukvapeně obsadit. Podle poručíka Darlinga se situace v oblasti kolem Basry vrací do normálu. "Dobrou zprávou je, že ve třech městech - v Zubajru, Rumalláhu a Safuánu - si vojáci sundavají přilby a nasazují si barety, což dokládá, že do oblasti se vrací důvěra," prohlásil.

BAGDÁD

Jižní předměstí Bagdádu se v úterý odpoledne opět stala terčem spojeneckých náletů. V centru města bylo slyšet přinejmenším tři silné výbuchy, sdělila agentura AFP.

Bagdád v noci na úterý zažil několik silných náletů koaličních letadel. Po necelých třech hodinách relativního klidu pak dnes ráno kolem 05:00 hodiny místního času (03:00 SELČ) byly slyšet v jižní části metropole další nejméně dva silné výbuchy, uvedla agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Irácká protivzdušná obrana při ranním bombardování mlčela.

V noci byl zasažen i jeden z paláců prezidenta Saddáma Husajna na břehu řeky Tigrid, který používá zejména jeho syn. Na několika místech města hořelo. Požár byl také u hotelu Palestine.

SEVER IRÁKU

Americké letouny napadly cíle ležící blízko severoiráckého města Kirkúk. "Dvě americké stíhačky nám kroužily nad hlavami asi půl hodiny. Napočítal jsem devět velkých sloupů černého kouře z jedné oblasti nedaleko Kirkúku," řekl zpravodaj Reuters. Místní Kurdové uvedli, že letadla možná útočila na zbrojní sklad irácké armády severně od Kirkúku.

 Kirkúk a další významné severoirácké město Mosul byly v uplynulých dnech bombardovány souběžně s tím, jak Washington do oblasti pomalu přesunoval své vojáky, aby tam připravili otevření další fronty.

Šíitové: spojenci padli do irácké léčky

Šéf hlavní irácké opoziční šíitské organizace ajatolláh Muhammad Bakr Hakím v úterý řekl, že Američané v Iráku padli do irácké léčky, protože odmítli naslouchat radám irácké opozice a zapojit ji do operací. "Američané, kteří mají omezené znalosti Iráku a Iráčanů, padli do léčky nastražené iráckým režimem, jemuž se podařilo je vlákat do měst a obydlených oblastí, což zvýšilo počet civilních obětí," podotkl Hakím, který je vůdcem Nejvyššího shromáždění islámské revoluce v Iráku, podporované Íránem.

Husajn popřel, že by jeho rodina utekla

Irácký prezident Saddám Husajn v úterý popřel zprávy, že někteří členové jeho rodiny utekli do zahraničí. "Domněnka, že rodina prezidenta Saddáma Husajna opustila Irák, je opakovanou lží, kterou již dříve šířil Pentagon. Bezprostřední Saddámova rodina je částí velké a široké rodiny Iráčanů," stálo v prohlášení zveřejněném iráckou státní televizí.

Mluvčí ministerstva obrany USA Victoria Clarkeová v pondělí prohlásila, že podle získaných informací příslušníci Saddámovy rodiny se snaží opustit zemi. Některá zahraniční média sdělila, že starší ze Saddámových dvou žen a jeho dcery utekly z Iráku.

Britové osvobodili keňské zajatce

Britové osvobodili keňské řidiče nákladních vozů, které před časem ukazovala televize Al- Džazíra jako britské válečné zajatce Iráku. Muži byli zajati, když se ztratili od konvoje se zásobami pro americké vojáky, s nímž jeli na jihu Iráku do přístavu Umm Kasr. Iráčané oznámili, že jsou to britští váleční zajatci, a nechali je nafilmovat do arabských televizí společně se dvěma mrtvými britskými vojáky.

Britové z televizních záběrů zjistili, že jde ve skutečnosti o keňské civilisty ve službách jihoafrické společnosti. Požádali Irák, aby je v souladu s pravidly války propustil, ale nakonec je v pondělí osvobodili sami při nedávném útoku na Zubajr.

Zajatci řekli novinářům, že nedostali jídlo ani vodu po celých deset dní zajetí. "Bili nás, svázali nám ruce a nohy, zakryli oči a vzali nám všechno, co jsme měli. Někteří mluvili anglicky. Někteří říkali, že by nás měli zabít, jiní, že ne. My jsme se jen modlili a modlili," cituje jejich slova britský zpravodaj u skotské jednotky Black Watch.

Ve španělské Barceloně protestovali studenti proti válce

Na 30.000 studentů dnes odpoledne demonstrovalo v katalánské metropoli Barceloně proti válce v Iráku. Informovala o tom agentura AFP. Podle organizátorů bylo studentů až 50.000. Manifestace začala na Univerzitním náměstí v centru města a pokračovala před prefekturou, kde několik desítek mladých lidí už dva týdny táboří na protest proti vojenskému zásahu v Iráku. Studenti kromě ukončení války požadovali demisi premiéra Josého Maríi Aznara, který podporuje Spojené státy v jejich tažení proti Iráku, a odstoupení celé jeho vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám