Hlavní obsah

Američané se chystají chytit Usámu do elektronické pasti

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Elektronickou past na nejhledanějšího teroristu Usámu bin Ládina chystají USA v horských oblastech pákistánsko-afghánského pohraničí. Brzy tam totiž míní nasadit špičkovou technologii k nepřetržitému monitorování oblasti, v níž se má šéf al-Kajdá skrývat.

Foto: Josef Zajíc

Divadlo bez bariér, Ostrava 24.9.2014

Článek

"Sestavujeme po kouscích síť, kterou na něj hodíme," řekl nejmenovaný vojenský zdroj televizi CNN, jež o operaci informovala jako první. Má vytvořit nejlepší možnost, jak dopadnout Usámu, jemuž se od října 2001, kdy USA udeřily na základny al-Kajdá v Afghánistánu, daří unikat.

Obklíčení hornaté oblasti pákistánskými jednotkami z jedné strany a americkými silami z afghánského území vytvoří společně s pozorným sledováním veškeré komunikace a pohybů tlak, který má Usámu donutit se přemístit a tak na sebe upozornit.

Do akce budou podle CNN nasazena špionážní letadla U-2, jež mohou z výšky až 23 tisíc metrů pořizovat detailní snímky a jsou vybavena citlivými radary a zařízením pro odposlech telefonních a jiných spojení.

Kromě toho budou pohraniční oblast křižovat bezpilotní letadla Predator, jež jsou schopná kamerami přímo přenášet dění na zemi a senzory nasazené na horských cestách zaznamenají pohyb vozidel.

Údaje budou přenášeny k analýze do velitelského střediska, které rozhodne o bezprostřední akci. K tomu účelu si Pentagon v oblasti již zajistil potřebnou kapacitu pro družicový přenos dat. Ministerstvo obrany USA operaci ještě oficiálně nepotvrdilo.

Šéf velitelství Střed generál John Abizaíd, do jehož působnosti oblast spadá, v rozhovoru pro americkou televizi PBS popřel zprávy tisku, že Usáma je obklíčen a že USA vědí, kde se skrývá.

"Nevíme to," řekl, nicméně chystanou ofenzívu v pátrání po Usámovi nepřímo potvrdil slovy: "Myslím, že mezi dneškem a koncem roku to al-Kajdá velmi znepříjemníme."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám