Hlavní obsah

Američané propustili iráckou doktorku Bakterii

BAGDÁD

Americké síly propustily v Iráku několik vysokých činitelů bývalého režimu Saddáma Husajna. Neuvedly, kolik jich bylo ani o koho šlo, zprávu však potvrdily. Podle různých zpráv se jejich počet pohybuje mezi osmi až 26. Jsou mezi nimi i dvě specialistky na bakteriologické zbraně, přezdívané doktorka Bakterie a chemická Sally, zvaná též paní Antrax.

Článek

"Řada z nich byla původně zadržena pro podezření ze spáchání válečných zločinů a jako svědci," uvedl mluvčí americké armády plukovník Barry Johnson a dodal: "Prominenti bývalého režimu byli propuštěni v rámci už celé měsíce probíhajícího procesu po dohodě s iráckou vládou."

O propuštění jako první informoval agenturu AP irácký právník Badí Izzat Arif: "Propuštění bylo společným americko-iráckým rozhodnutím a bylo v souladu s vládním nařízením z prosince 2004. Realizovalo se až po volbách ve snaze zmírnit politický tlak v Iráku."

Podle jeho slov je mezi propuštěnými i Húda Sáliha Ammašová, odbornice na zbraně hromadného ničení přezdívaná chemická Sally nebo paní Antrax, a další irácká mikrobioložka, odbornice na biologické zbraně Riháb Táháová, které se říká doktorka Bakterie.

Arif uvedl, že část propuštěných byla jeho klienty. Proti žádnému z nich nebylo vzneseno žádné obvinění. "Z bezpečnostních důvodů chtějí někteří z nich opustit Irák," řekl Arif, ale odmítl upřesnit kdo a kdy. Dodal jen, že někteří propuštění už tak učinili.

Propuštění vězněných žen požadovala už loni Zarkávího teroristická skupina Tavhíd a džihád. Požadovala propuštění všech iráckých žen, jinak že zabije dva unesené Američany a Brita. Američané uvedli, že vězní jen tyto dvě ženy. Irácké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že Taháovou propustí, ale nedošlo k tomu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám