Hlavní obsah

Američané popřeli, že Husajnovu "Doktorku Bakterii" propustí

Novinky, ČTK, BBC, Guardian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Poté, co v úterý teroristé ze Zarkávího skupiny údajně zabili druhého amerického rukojmího, irácké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že bude ve čtvrtek propuštěna jedna ze dvou vězněných iráckých vědkyň. Podezření, že vyvíjely biologické zbraně, se nepotvrdilo. Američané propuštění popřeli. Teroristé požadovali právě propuštění vězněných Iráčanek.

Foto: archiv PČR Kutná Hora
Článek

Ve vězení jsou jen dvě Iráčanky, mikrobioložky, které se za režimu Saddáma Husajna údajně věnovaly vývoji biologických zbraní. Riháb Táháová, přezdívaná Doktorka Bakterie, se loni Američanům sama vzdala. Propuštěna by však mohla být i doktorka Húda Sálih Mahdí Ammašová, zvaná Chemická Sally.

Irácký ministr spravedlnosti Malík Hassan řekl britskému listu The Guardian k možnému propuštění obou vědkyň: "Nemá to nic společného s únosy. Obě spolupracují a my se rozhodli propustit je na kauci. V případě Húdy Sálih Mahdí Ammašové Američané naléhají, aby zůstala ve vazbě, ale my tvrdíme, že by měla být propuštěna. Nemůžeme zjistit, že by dělaly něco špatného, jak jsou obviňovány."

Riháb Táháová bude podle mluvčího iráckého ministerstva spravedlnosti Núrího Abdara Rahíma Ibráhíma propuštěna ve čtvrtek. Mluvčí iráckého viceprezidenta Ibráhíma Džaafarího sdělil stanici BBC, že propuštění zatím není jisté a že ho musí schválit premiér i prezident.

Oznámení iráckého ministra spravedlnosti ovšem nebylo potvrzeno americkou stranou. Američané přitom musí každé propuštění odsouhlasit. Ministerstvo zahraničí USA uvedlo, že o těchto plánech mu není nic známo. Ani Britové o něm podle Guardianu nic neví. Podle Ibrahíma se na propuštění Taháové irácká vláda dohodla s velením koaličních jednotek v Iráku, ale mluvčí těchto jednotek o tom nevěděl. Američané brzké propuštění ovšem opět popřeli.

Na živu je už jen Brit

Tavhíd a džihád po pondělní popravě Eugena Armstronga zřejmě zabil už druhého amerického rukojmího Jacka Hensleye. [celá zpráva] Jeho smrt však nebyla potvrzena, teroristé pouze zveřejnili na internetových stránkách informaci, že ho zabili. V jejich rukou zůstává Brit Kenneth Bigley. Bigleyho syn apeloval na britskou vládu, aby vyhověla požadavkům únosců.

Zarkávího skupina minulý týden unesla tři inženýry pracující pro stavební firmu Gulf Supplies and Commercial Services, která se zabývala rekonstrukcemi. Celkem zabila už šest rukojmích, prvním byl Američan Nick Berg [celá zpráva], mezi dalšími byl i tři turečtí řidiči. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Američan v rukách Zarkávího lidí je mrtev

Jednoho z amerických rukojmích zabila v pondělí skupina Tavhíd a džihád teroristy abú Músy Zarkávího. Video se záznamem jeho smrti se objevilo na internetové...

Výběr článků

Načítám