Hlavní obsah

Američané pochybují o plánech na řešení katastrof

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Ačkoli Američané neskrývají radost, že hurikán Rita, který o víkendu zasáhl Texas, nebyl tak silný jako Katrina, nezbavují se pochyb. Zemí nyní rezonuje otázka: Je Amerika skutečně připravená na podobné situace?

Článek

Rita, podobně jako Katrina, totiž ukázala na nedostatečně připravené plány na nouzové situace. "Od Los Angeles po Boston, od Seattle po Miami jsou plány na přemístění, ubytování a nasycení statisíců prchajících v nejlepším případě v zárodku a v nejhorším případě úplně chybějí," napsal v neděli deník The New York Times.

Jak ukázal exodus z Houstonu, dálnice se na mnoha místech rychle ucpou, panuje zmatek a policejní síly jsou brzy vyčerpané. New Orleans při Katrině nabídl ještě horší příklad, když se chudí lidé bez vlastní dopravy musejí postarat sami o sebe ve městě bez základních služeb nebo bezpečnostních sil, uvedl list.

Komplikovaný návrat

Na to, zda jsou plány připravené dobře, ukážou i nadcházející dny, kdy se milióny lidí evakuovaných z pobřežních měst do vnitrozemí začnou hromadně vracet domů, ačkoliv jim tam dosud nejde proud, nefungují služby, v obchodech nejsou čerstvé potraviny a čerpací stanice jsou na suchu. Zatím je však orgány od návratu odrazují, lidé však mají strach z rabování a chtějí hlídat svůj majetek.

Na dálnicích se dají znovu čekat vyčerpávající mnohahodinové zácpy, které Texasané zažili v polovině minulého týdne, když prchali před Ritou. Úřady se nepoučily z Louisiany a neumožnili jet na sever ve všech pruzích dálnic, čímž by se při útěku před Katrinou podařilo předejít většímu chaosu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám