Hlavní obsah

Američané oslaví Nový rok ve strachu z atentátů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/WASHINGTON

Od 21. prosince v USA panuje oranžový, tedy druhý nejvyšší stupeň pohotovosti kvůli nebezpečí teroristického útoku. Projevuje se to i na mimořádných bezpečnostních opatřeních při oslavách Nového roku. "Myslím, že úroveň bezpečnosti po celých Spojených státech je naprosto bezprecedentní," řekl americký ministr pro vnitřní bezpečnost Tom Ridge.

Foto: Pavelka Petr

zápisy do 1. tříd

Článek

Nad většinou velkých měst, jako jsou New York, Chicago, Los Angeles, Washington a Las Vegas, byl částečně nebo úplně uzavřen vzdušný prostor. Přelétávají nad nimi vrtulníky, které jsou vybaveny nejenom nejmodernějšími sledovacími zařízeními, ale také zbraněmi, jež by mohly zabránit útoku teroristů.

Na střechách jsou rozmístěni ostrostřelci a slouží i pyrotechnici. Velké pozornost se věnuje především významným budovám, jako jsou velké hotely, přístaviště či finanční centra. Pečlivě také byly prověřovány sanitky, které by někdo mohl použít k útoku.

Opatrnosti není nikdy dost

Tisíce policistů budou střežit newyorské náměstí Times Square, které je centrem oslav. Starosta Michael Bloomeberg uvedl, že jde o největší a nejdražší zabezpečení města proti teroristům v jeho historii, aniž by však sdělil, na kolik ochrana přijde.

"Nevíme o žádném specifickém druhu nebezpečí, ale žijeme v nebezpečném světě a snažíme se jej udělat tak bezpečný, aby jedinou chybou, kterou uděláme, byla přílišná opatrnost."

Bloomberg také požádal ochranu stíhacími letadly, úřad pro vnitřní bezpečnost mu však nesdělil, zda mu je poskytne s tím, že nasazení letadel je utajováno. Podle odborníků však budou přinejmenším v pohotovosti.

Times Square bude uzavřeno od 16:00 newyorského času pro veškerou dopravu a všichni návštěvníci budou kontrolováni přenosnými detektory kovu a nahlížet se bude i do jejich příručních zavazadel.

Slavte, vyzývá New York

Podle Bloomberga už nešlo více udělat, lidé by se proto neměli bát, jít slavit a nechat bezpečnost na starost odborníkům. Přesto však podle zdrojů Deutsche Bank oslavy Nového roku v USA oproti loňsku odřeklo dvakrát více návštěvníků.

Související témata:

Související články

Strach z teroristů omezil leteckou dopravu

Obavy Spojených států, že se v době vánočních svátků zopakují útoky unesenými letadly, vedle nejen ke zvýšení bezpečnostních opatření, ale také ke zrušení...

Výběr článků

Načítám