Hlavní obsah

Američané dostanou povolení střílet do rabujících Iráčanů

Novinky, Břetislav Tureček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Zákaz práce ve státní správě pro bývalé činitele irácké strany Baas, posílení stavu nově budované policie a možnost zasahovat střelbou proti lidem plenícím veřejný i soukromý majetek - tak mají vypadat některá opatření, jimž chce nový civilní administrátor Iráku Paul Bremer čelit chaosu a zároveň posilovat prestiž americké správy.

Foto: Bára Haušková

Podzimní Jeseníky patří k nejkrásnějším v celém roce.

Článek

O zmíněných krocích informoval list The New York Times s odvoláním na nejmenovaného účastníka Bremerovy schůzky s dalšími americkými činiteli v Bagdádu: "Dal jasně najevo, že nyní velí on. Myslím že během pár dní uvidíte, že situace je pod kontrolou." Na otázku The New York Times, co to znamená, dotyčný zdroj odpověděl: "Začnou střílet na pár rabujících a brzy se to roznese." Vysvětlil, že tak bude jasné, že loupeže, útoky na automobily a další násilí budou nyní potírány silou.

Bremer přijel do Iráku teprve před několika dny uprostřed kritiky, že se Američanům a Britům nedaří nastolit veřejný pořádek, a zároveň, že působí jako okupanti. Ve stejné době Bílý dům odvolal prakticky polovinu pracovníků prozatímní správy v Iráku, mj. administrátorku Bagdádu Barbaru Bodinovou, a dosavadní hlavní správce Jay Garner byl odsunut do pozadí.

The New York Times připomíná, že vidina střílení do zločinců z řad irácké pouliční mládeže neschopné najít práci, může v Iráku vyvolat nové protiamerické vášně.

Hřebíčková vkládá naděje do Bremera

Česká koordinátorka v Úřadu pro rekonstrukci a humanitární pomoc Iráku (ORHA) Janina Hřebíčková na otázku Práva, jak bude její úřad postupovat, aby nebyl považován za okupační moc, řekla: "Proto, že se toto dosud moc nedařilo, došlo k výměně na vysoké úrovni a pan Bremer, který je zkušený diplomat, ale také zkušený odborník z protiteroristické jednotky, určitě přijde s novou politikou v tomto směru. Zatím se ale jedná o humanitární obnovu a všichni jsou zajedno, že ta je zapotřebí, a spolupracují. Druhá otázka je, jak kdo bude reagovat v ulicích, až se tam začne chodit."

Jedním z opatření, která mají v přechodném období zajisti důvěr Iráčanů, je odstavení prominentů socialistické strany Baas, která za pomoci teroru a perzekuce ovládala od roku 1968 celou zemi. Podle zdrojů The New York Times bude určena hranice v baasistické hierarchii, která vyloučí výše postavené členy aparátu z nově budované státní správy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám