Hlavní obsah

Američané dál pátrají po svých vojácích v afghánských horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL/WASHINGTON

Americké jednotky v Afghánistánu nadále pátrají v horách Hindúkuše při afghánsko pákistánských hranících po vojácích z průzkumné jednotky, jimž letěl v úterý na pomoc vrtulník MH-47 Chinook. Ten sestřelili příslušníci Tálibánu. Všech 16 vojáků na jeho palubě zahynulo a jejich těla už byla vyzvednuta.

Článek

Podle sdělení americké armády jsou důkazy, které svědčí, že jednotka nebyla zničena. Její představitelé však neuvedli povahu důkazů. Vojenský mluvčí plukovník Jim Yonts řekl: "Nyní je nemáme přímo na očích, ale není důvod věřit, že jsou mrtví." Nezvěstných je i několik afghánských průvodců.

Yonts nepotvrdil zprávy Tálibánu, že před sestřelením vrtulníku zabili sedm amerických "špiónů". Pokud ano, americké ztráty v operaci by činily 23 mužů.

Vrtulník sestřelen RPG

Průzkumná jednotka speciálních sil se v horách zapletla do bojů s militanty a volala o vyslání posil. Ty letěly ve vrtulníku MH-47 Chinook, na místě však průzkumníky nenašly a nebyly tam patrné ani stopy bojů nebo krve. Vrtulník byl při akci sestřelen, zasáhla ho střela z raketového granátometu. Kouřovou stopu viděl pilot jednoho z dalších tří Chinooku. Vrtulník ještě nějakou dobu pokračoval v letu, než se zřítil.

Při pádu stroje zahynulo 16 příslušníků speciálních jednotek armády i námořnictva.

"Důkazy naznačují, že to byl RPG, takže v případě letícího vrtulníku to byl hodně šťastný zásah," uvedl generál plukovník Jomes Conway, který velí operacím koaličních sil v zemi.

Aktivita Tálibánu dále vzrůstá

Nejméně 25 obětí si vyžádaly za poslední tři dny boje v centrální části Afghánistánu. Ve středu povstalci zaútočili na policejní kontrolní stanoviště v provincii Uruzgán. Po hodinové přestřelce zůstalo na místě sedm mrtvých vzbouřenců.

O den později příslušníci Talibánu unesli ve vesnici Sajban devět stařešinů a desetiletého chlapce. Stařešiny zabili a chlapce poslali se vzkazem pro místní úřady: pokud policie vydá těla zabitých povstalců, Taliban vydá těla stařešinů. Policie na nabídku nereagovala.

V pátek povstalci zaútočili na další policejní stanici, kde bylo zabito pět příslušníků Talibanu a čtyři policisté.

V Afghánistánu bylo za poslední tři měsíce zabito na 477 povstalců, 47 příslušníků afghánské policie a armády, 134 civilistů a 45 amerických vojáků.

MH-47 Chinook

MH-47 Chinook je zmodernizovaná verze letitého transportního stroje CH-47 Chinook, používaného ve Vietnamu. Používají ji speciální jednotky. Má silnější motory a modernější avioniku a elektroniku, která umožňuje i noční operace a doplňování paliva za letu. Je ve výzbroji 160. vzdušného oddílu speciálních operací. Původní verze těžkého dvoumotorového transportního vrtulníku CH-47 Chinook poprvé vzlétla v roce 1961. Umožnila přepravovat 50 vojáků nebo 11 tun nákladu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám