Hlavní obsah

Al-Kajdá mířila na Pearl Harbor

Novinky, Lenka Hloušková, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Teroristé napojení na síť al-Kajdá plánovali útoky na Pearl Harbor na Havajských ostrovech, kde chtěli s využitím unesených letadel zasáhnout jaderné ponorky. Informaci v pondělí přinesl deník The Washington Times odvolávající se na zdroje CIA. K plánovanému napadení mělo dojít během uplynulých dvou týdnů.

Foto: Martina Žáčková

Ski areál Razula se nachází v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích

Článek

"Cíle zahrnovaly nukleární ponorky, lodě a vojenské objekty na základně v Pearl Harboru," uvedly nejmenované zdroje z Pentagonu. The Washington Times tvrdí, že právě hrozba útoku koncem února přesunula Spojené státy z hlediska bezpečnosti na pomyslné barevné stupnici z ohroženého žlutého pásma na varující oranžové. Washington prý hodnocení změnil až po pominutí hrozby na Havajských ostrovech.

Teroristé chtěli připomenout potupný útok Japonců

List s odvoláním na CIA dále píše, že al-Kajdá si vybrala Pearl Harbor jako symbol, připomenutí potupné prohry Američanů s Japonskem na počátku 2. světové války. Teroristé měli letadla unést z mezinárodního letiště na nedalekém Honolulu a posléze s nimi naletět do vhodných objektů.

Al-Kajdá chtěla odpálit palivové nádrže

Přístav byl podle The Washington Times vhodným cílem také pro svou snadnou dostupnost ze vzduchu. Rozsáhlé škody měly Američanům způsobit zejména výbuchy zapálených nádrží s benzínem a naftou, z nichž armáda čerpá palivo pro automobily a stroje pobývající v oblasti.

V Pearl Harboru nyní kotví zhruba 30 lodí, včetně 18 nukleárních ponorek, 5 torpédoborců a 2 fregat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám