Hlavní obsah

Al-Kajdá: Chystané útoky zastíní hrůzy 11. září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBAJ

Teroristická síť al-Kajdá Usámy bin Ládina o sobě opět dala vědět. Televize Al-Arabíja v neděli odvysílala zvukovou nahrávku, ve které údajný mluvčí al-Kajdy varuje před dalšími protiamerickými útoky, které prý budou tak ničivé, že Washington zapomene na hrůzy sebevražedných atentátů z 11. září 2001.

Foto: archiv NDM Ostrava

Za jevištní ztvárnění Heleny v operetě Polská krev je Martina Šnytová nominována na Cenu Thálie.

Článek

"Oznamujeme, že přijdou nové útoky, které přimějí Ameriku zapomenout na atentáty z 11. září," prohlásil mluvčí al-Kajdy v nahrávce datované 3. září, který se představil pod jménem abú Abdar Rahmán Nadždí.

"Ujišťujeme muslimy, že řady členů al-Kajdy se zdvojnásobily...Chystané mučednické operace vám naše slova dokážou," uvedl dále mluvčí. "Naším cílem je bojovat s Američany a zabíjet je všude na Zemi a vyhnat je z Palestiny, Arabského poloostrova a Iráku," řekl Nadždí v letos již šestém zvukovém záznamu, kterým al-Kajdá hrozí Spojeným státům.

Američané jsou na mušce

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti a FBI tento týden varovaly, že USA čelí hrozbě útoku ze strany al-Kajdy, která má nadále Američany na mušce a dva roky po atentátech na New York a Washington je stále přítomna v amerických městech.

Al-Kajdá prý nezabila Hakíma

V dnes zveřejněné nahrávce mluvčí al-Kajdy rovněž popřel, že by se organizace podílela na atentátu proti významnému šíitskému duchovnímu Muhammadu Bakru Hakímovi, který byl spáchán 29. srpna v iráckém Nadžafu.

Dále pak tvrdil, že americké ztráty v Afghánistánu jsou mnohonásobně vyšší, než jaké hlásí Washington. Boje proti americkým silám v Afghánistánu prý řídí přímo bin Ládin a vůdce někdejšího afghánského vládního hnutí Taliban mulla Muhammad Umar.

Reklama

Související články

Američané snížili stupeň rizika terorismu

Americká vláda ve čtvrtek snížila stupeň rizika teroristického útoku z oranžového na žlutý. Stále ale nabádá občany, aby byli pozorní a jakékoli podezření...

Výběr článků

Načítám