Hlavní obsah

Afghánský prezident a jeho rival podepsali dohodu o dělbě moci

Afghánský prezident Ašraf Ghaní a jeho rival v prezidentských volbách Abdulláh Abdulláh podepsali dohodu o dělbě moci. Ukončili tak téměř osm měsíců trvající vnitropolitický pat. S odkazem na mluvčího vlády o tom v neděli informují zahraniční tiskové agentury.

Foto: Reuters

Afghánský prezident Ašraf Ghání při projevu v ženevském sídle OSN. Za ním je jeho žena Rula.

Článek

Volební komise v únoru oznámila, že mandát v prezidentských volbách z loňského září těsně obhájil dosavadní prezident Ghaní, který získal 50,64 procenta hlasů.

Jeho dlouhodobý protivník a bývalý premiér Abdulláh ale výsledek s poukazem na podvody neuznal, prohlásil se sám vítězem a začátkem března zorganizoval vlastní paralelní inauguraci ve stejný den, kdy prezidentskou přísahu složil Ghaní.

Krvavá jatka v Kábulu: Útočníci stříleli rodící ženy na sále

Svět

Nejasnosti okolo prezidentského úřadu komplikovaly afghánský mírový proces. Ghaního mluvčí dnes dodal, že Abdulláh povede radu pro mírové rozhovory a že členové jeho týmu budou součástí vládního kabinetu. Abdulláh letos ohlásil zřízení paralelní vlády, a naboural tak úsilí Ghaního administrativy v době, kdy Spojené státy podepsaly koncem února mírovou dohodu s islamistickým hnutím Tálibán.

Ta by měla pomoci ukončit 19 let trvající válečný konflikt v zemi. Podobná situace jako v září 2019 nastala už při prezidentských volbách v roce 2014, kdy Abdulláh také zpochybnil vítězství Ghaního. Prezidentští kandidáti tehdy nakonec také podepsali dohodu o rozdělení moci. Ghaní se stal prezidentem, zatímco Abdulláh získal nově vytvořenou funkci výkonného premiéra, a stal se tak šéfem vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám