Hlavní obsah

Volební manuál ODS: Braňte se TOP 09 i po hospodách

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Deset dnů před senátními a komunálními volbami nervozita mezi politiky vzrůstá. Každá strana se snaží svým kandidátům radit, jak reagovat na nepříjemné otázky. Po manuálu Babišova ANO se Právu do rukou dostaly i rady ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Martin Kupka

Článek

„Chceme nabídnout jednoduchou přípravu pro diskuse v kontaktní kampani – na ulicích, na náměstích či v restauracích,“ napsali v dopise členům místopředsedové strany Martin Kupka a Martin Novotný.

Jeden z bodů se týká konkurenta na pravici. „Před TOP 09 jsme uhájili stávající výši výdajových paušálů. Zrušili jsme povinnost registračních pokladen, zrušili jsme knihu jízd, zrušili jsme místní příslušnost živnostenských úřadů, snížili jsme sociální pojištění z 34 % na 31,5 % a mnoho dalšího,“ chlubí se ODS a svým kandidátům radí, aby neopomněli připomenout snahu současné vlády tyto věci měnit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zásluhy si ODS připisuje také na změnách v rozpočtovém určení daní pro obce a v regulaci hazardu.

To, že si to dnes přičítají k dobru, považuji za chucpe.
místopředseda Sněmovny Petr Gazdík

„To se snad zbláznili,“ okomentoval to pro Právo místopředseda Sněmovny a někdejší šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. „ODS byla jedna ze stran, která proti tomu maximálně brojila, a teď si přičítají úspěch jiných,“ řekl Právu v narážce na změnu v rozpočtovém určení daní, kvůli níž šel do sněmovních voleb.

Podle něj trvalo dva roky, než se podařilo ODS a jejího tehdejšího premiéra Petra Nečase přesvědčit o potřebě změny. „To, že si to dnes přičítají k dobru, považuji za chucpe,“ řekl Gazdík s tím, že podobný souboj svedli TOP 09 a STAN o omezení hazardu. „Je to zoufalství strany, která se bojí, že skončí,“ dodal Gazdík.

Podobně se vyjádřil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Myslím, že čtrnáct dnů před volbami nemá smysl kritizovat svého konkurenta za jeho výroky, byť jsou sebe víc demagogické,“ řekl Právu.

Citují i Babiše

ODS se také snaží vyzbrojit své kandidáty argumenty týkajícími se daní, kvůli jejichž zvyšování v minulosti voliči často stranu kritizovali. „ODS je napadána, že pod jejími vládami došlo ke zvýšení daňové zátěže,“ napsali Kupka s Novotným a hned přidali argumenty.

Podle nich občanští demokraté celkové zdanění snížili. Poměr daní změnili tak, aby nebyla daněna práce, ale konečná spotřeba. Sazby DPH se pak sbližovaly s cílem jednotné sazby, která by zabránila daňovým podvodům a únikům, uvedli místopředsedové.

Volebním kandidátům ODS radí využít návrh dnešní koalice na tři sazby DPH. Kupka s Novotným k tomu nabízejí i citát ministra financí Andreje Babiše. „Někdo tvrdí, že ta třetí sazba je administrativní komplikace, a já s tím souhlasím,“ připomněli ministrův argument.

„Neuvěřitelná drzost“

Podle manuálu by se ODS měla také představovat jako „jediná strana“, která se dlouhodobě snaží o zastavení růstu výdajů na doplatky za bydlení na ubytovnách, z nichž se stal výhodný byznys.

„Nechápu tu neuvěřitelnou drzost, se kterou se tváří, jako by byli po celá léta v opozici a nebyli ti, kteří dané podmínky nastavili,“ řekla v pondělí Právu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Podle ní se stačí podívat na graf, jak za poslední roky rostly dávky na bydlení.

To připouští v dokumentu i ODS, když píše, že v roce 2007 stát na doplatcích a příspěvcích na bydlení vyplatil 527 miliónů korun, v roce 2012, tedy ještě za Nečasovy vlády, už téměř 1,7 miliardy korun.

„Církevní restituce státu ušetří“

Část „pastýřských listů“, jak straníci listy z centrály ODS nazývají, věnují autoři obhajobě církevních restitucí. Díky nim podle nich stát v konečném důsledku ušetří na chodu církví a platech duchovních, na které nyní vynakládá 1,445 miliardy ročně ze státního rozpočtu.

Shodou náhod ale vláda má na stole tento týden zprávu svého výboru zabývajícího se vydáváním majetku, která konstatuje, že obce a kraje s tím mají problémy a hrozí jim soudní spory. Svaz měst a obcí už eviduje několik desítek žalob.

A co radí stratégové svým lidem, aby říkali při dotazech na zoufalou finanční situaci ODS, která dluží i státu na pojištění?

„Závazky ODS vznikly v minulých letech, současné vedení pracuje na jejich vyrovnání, ODS dluhy uznává a aktivně pracuje na jejich uhrazení,“ zní některé z odpovědí. V nedávném dopise straníkům šéf ODS Petr Fiala otevřeně přiznal, že „stranická kasa je prázdná“, a členy ODS i sponzory vyzval ke sbírce. Ta zatím vynesla ke dvěma miliónům korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám