Hlavní obsah

Jak se stát členem volební komise a kolik za to dostanete zaplaceno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Součástí každých voleb je kromě urny, kam vhazujeme volební lístky, také volební komise. Ta dohlíží na hladký průběh ve volební místnosti, zajišťuje hlasování a po jeho skončení hlasy sčítá a vyhotovuje zápisy o výsledku. Poradíme vám, jaké jsou podmínky pro členství ve volební komisi a veškeré další důležité informace.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Volební komise

Článek

Jak se stát členem komise

Abyste se mohli stát členem volební komise, máte dvě možnosti. Buď se sami přihlásíte na radnici vyplněním přihlášky na webových stránkách obce či rovnou na úřadu, anebo se přihlásíte přes sekretariát některé z kandidujících politických stran.

Musíte však dodržet několik podmínek.

  • Občan České republiky, trvalý pobyt v ČR (příslušníkům jiného členského státu EU stačí i registrovaný přechodný pobyt);
  • plnoletost – pouze lidé starší 18 let;
  • volební právo – vedle plnoletosti nesmí být překážka výkonu volebního práva (např. výkon trestu odnětí svobody či omezení svéprávnosti);
  • člen komise nesmí být zároveň kandidátem.

Pokud máte o členství v komisi zájem a zároveň jste zaměstnancem, máte nárok na pracovní volno a náhradu mzdy ve výši vašeho průměrného výdělku plus odměnu za účast v komisi. OSVČ mají kromě odměny za členství komise také nárok na náhradu ušlého výdělku za dobu výkonu funkce člena komise ve výši 43 Kč/hod., nejvýše však 340 Kč/den.

Odměna pro člena volební komise

Výše odměny závisí na roli, kterou zaujmete. Člen volební komise má za oba dny dohromady nárok na odměnu 1800 Kč, losovaný předseda komise dostane 2200 Kč a místopředseda 2100 Kč. Některé radnice však mohou motivovat občany ke členství příslibem peněžitého obnosu navíc nad rámec této zákonné odměny.

Daně

Pokud u plátce daně neučiníte prohlášení k dani, z měsíčního příjmu ze závislé činnosti v celkové výši do 2500 Kč se vám ještě odečte srážková daň zvláštní sazbou uvedenou v § 36 odst. 2 zákona o daních z příjmů – což může být i případ odměny člena volební komise.

Poplatník pak už není povinen po uplynutí zdaňovacího období podávat daňové přiznání a sraženou daní bude jeho daňová povinnost vypořádána, nevyužije-li postup podle § 36 odst. 7 nebo 8 zákona o daních z příjmů (tzn. nezapočte-li si sraženou daň z těchto příjmů na celoroční daň v daňovém přiznání).

Pokud ale výše odměny člena OVK dosáhne částky 2500 či vyšší, bude už překročen limit pro účast na nemocenském pojištění. I na tento zádrhel však lze legálně vyzrát: když vám obecní úřad rozepíše odměnu do dvou kalendářních měsíců, ani v jednom z nich nedojde k dosažení částky, která by zakládala povinnost odvodů pojistného na sociální pojištění. Více se dočtete na webových stránkách Ministerstva financí ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám