Hlavní obsah

Ve volbách by vyhrálo ANO, STAN se dostali přes pět procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volby do Poslanecké sněmovny by podle červencového modelu agentury Median vyhrálo hnutí ANO se 30 procenty hlasů. Na druhém místě by byla ODS s 15,5 procenta a třetí SPD s 12,5 procenta. Oproti průzkumu v červnu ANO o jeden procentní bod posílilo, ODS mírně oslabila. STAN by se oproti minulému průzkumu do Sněmovny dostali.

Článek

Mezi stranami, které by se dostaly do Sněmovny, by dále byli Piráti (10,5 %), STAN (5,5 %), ČSSD (5 %), TOP 09 (5 %). Mimo poslanecké lavice by zůstala KDU-ČSL (4,5 %), Přísaha (3 %), KSČM (2,5 %), Trikolóra (2,5 %) a Zelení (2 %).

V červnovém průzkumu získalo ANO 29 procent hlasů, ODS 16,1 procenta. SPD mělo stejně, 12,5 procenta. Oproti červnu v červenci posílili Starostové a nezávislí (STAN), kteří by se minulý měsíc nedostali do Sněmovny (měli 4,8 procenta).

První kolo prezidentských voleb by vyhrál Babiš

Domácí

V přepočtu na získané mandáty by si čtyři partaje ze stávajícího složení Sněmovny polepšily: ANO by podle výsledků z průzkumu získalo o šest křesel více, ODS pět, SPD devět a Piráti by si polepšili dokonce o 19 křesel.

Naopak Starostové a nezávislí by dle průzkumu o 22 křesel přišli a všech svých 23 mandátů by ztratili lidovci. TOP 09 by si pohoršila o čtyři poslance. Naopak ČSSD by ze stávající nuly obsadila hned deset poslaneckých křesel. Odhadované přepočty na jednotlivé mandáty však nezohledňují případné předvolební koalice a pracují tak pouze s výsledkem jednotlivých politických stran.

„ANO si udržuje vysokou podporu zejména mezi lidmi ve věku 65 let a více. ODS se těší vysoké podpoře zejména mezi podnikateli a lidmi ve věkové kategorii 55–64 let,“ uvedla agentura Median.

Volby by vyhrálo ANO, lidovci a STAN by se do Sněmovny nedostali

Parlamentní volby

Průzkumu se zúčastnilo mezi 8. červencem a 2. srpnem 1005 respondentů. Voleb by se zúčastnilo 57,7 %, dalších 15,5 % účast zvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám