Hlavní obsah

První kolo prezidentských voleb by vyhrál Babiš

• Aktualizováno

První kolo prezidentských voleb by vyhrál šéf ANO a bývalý premiér Andrej Babiš s 25,5 procenta hlasů, na druhém místě by byl bývalý náčelník generálního štábu AČR Petr Pavel s 21 procenty, uvádí v průzkumu agentura Median.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za dvěma nejsilnějšími adepty na post prezidenta jsou podíly voličů vyrovnané. Za třetím Středulou zaostává jen o dva procentní body na čtvrtém místě bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se sedmi procenty hlasů. Na pátém místě je senátor Pavel Fischer se šesti procenty.

Kalousek se navezl do Babiše a Pavla. A vůbec se s tím nemazlil

Domácí

V červnu by se prezidentských voleb zúčastnilo 61 procent respondentů.

Výsledky prvního kola (průzkum Median 6/22)
Andrej Babiš (25,5 %)
Petr Pavel (21 %)
Josef Středula (9 %)
Danuše Nerudová (7 %)
Pavel Fischer (6 %)
Miroslava Němcová (4,5 %)
Marek Hilšer (4 %)
Karel Janeček (3 %)
Václav Klaus st. (3 %)
Lenka Bradáčová (3 %)
Alena Vitásková (2,5 %)
Michael Kocáb (2 %)
Jiný kandidát (11,5 %)

Na dalších místech by se umístili Miroslava Němcová (4,5), Marek Hilšer (4), Karel Janeček (3), Václav Klaus st. (3), Lenka Bradáčová (3), Alena Vitásková (2,5), Michael Kocáb (2). 11,5 procenta respondentů by si na Hradě přála někoho jiného.

Nejsilnější jádro má Babiš 

Při započtení všech lidí, kteří volbu daného kandidáta zvažují a nevylučují účast u voleb, by se ale pořadí změnilo. Nejvíce možných voličů má Pavel s 34,4 procenta. U Babiše je to 33,5 procenta a na třetím místě by byl Fischer s 21,1 procenta. Nejsilnější volební jádro lidí, kteří jsou si pevně jistí výběrem kandidáta i účastí u voleb, má však Babiš s 19 procenty. U Pavla činí volební jádro 11,2 procenta.

Kandidáti na prezidenta: Kdo vše se ucházel o Hrad

Prezidentské volby

Podobné pořadí na předních místech bylo také ve volebním modelu agentury Ipsos zveřejněném 22. července. První kolo prezidentských voleb by podle něj vyhrál Babiš s 31,7 procenta hlasů a druhý Pavel by získal 23,8 procenta hlasů. Třetí by skončila Nerudová s 10,8 procenta voličů.

Median prováděl průzkum od 18. května do 8. července. Zúčastnilo se ho 1038 lidí starších 18 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám