Hlavní obsah

Trumpova nominantka do Nejvyššího soudu nedokázala vyjmenovat ústavní práva

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V americkém Senátu probíhá ve čtvrtek poslední den slyšení s Amy Coney Barrettovou, kterou prezident Donald Trump nominoval do Nejvyššího soudu. Senátory především zarazila neschopnost soudkyně vyjmenovat všech pět práv, která občanům Spojených států uděluje první dodatek americké ústavy. Proti nominaci Barrettové se vyjádřila více než stovka akademiků z její univerzity.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Amy Coney Barrettová před soudním výborem amerického Senátu

Článek

Grilování nominantů do Nejvyššího soudu má vždy stejný formát. Senátoři, kteří jsou v opozici proti prezidentovi, pokládají nepříjemné a tvrdé dotazy, zatímco politici ze stejné strany, jako je hlava státu, se ptají na jednodušší věci, kterými dávají kandidátovi nebo kandidátce prostor se vyjádřit bez větší námahy.

Jinak tomu nebylo ve středu, kdy přišla řada na republikánského senátora Bena Sasse z Nebrasky. Ten chtěl vědět, zdali umí bývalá profesorka práva vyjmenovat pět svobod, které Američanům uděluje první dodatek ústavy.

„Svoboda projevu, tisku, vyznání, shromažďování ... co mi ještě chybí?“ zasekla se soudkyně. „Právo podávat stížnosti nebo protestovat,“ doplnil ji Sasse.

Část kolegů se od ní distancovala

Křeslo v devítičlenném Nejvyšším soudu se uvolnilo poté, co po nemoci zemřela soudkyně Ruth Baderová Ginsburgová. Ta byla do funkce jmenovaná Billem Clintonem a reprezentovala liberální křídlo soudu.

Osmačtyřicetiletá Coney Barrettová je jejím přesným opakem. Její názory bývají označovány za krajně konzervativní. Demokratičtí politici mají obavy, že by mohla v případě potvrzení do role nejvyšší soudkyně zvrátit rozhodnutí povolující interrupce nebo ohrozit zákon o přístupu ke zdravotní péči z Obamovy éry.

Více než 100 akademiků Notredamské univerzity v Indianě, kde Coney Barrettová dvacet let působila, podepsalo otevřený dopis, ve kterém proti její nominaci ohrazují. Reagovali tak na slova bývalé děkanky tamní právnické fakulty, která Barrettovou v Senátu představila jako „výjimečnou učitelku a skvělou akademičku“. Vědci v dopise explicitně upozorňují, že jim Coney Barrettová nevadí osobně, pouze nesouhlasí s jejími názory a texty, které publikuje.

Senát USA griluje Barrettovou: Interrupce odmítla komentovat, homosexuály diskriminovat nebude

Volby USA

Definitivní slovo padne na konci měsíce

Nejde o první projev nesouhlasu s její nominací z řad bývalých kolegů. Přes patnáct set absolventů katolické vysoké školy, kde Coney Barretová studovala bakaláře, se v září podepsalo pod prohlášení, ve kterém se „silně a vášnivě staví proti její nominaci“.

Soudní výbor Senátu bude o Trumpově kandidátce hlasovat příští čtvrtek. O den později pak nominace půjde na plénum celého Senátu. Finální rozhodnutí by pak podle šéfa horní komory Mitche McConnella mělo padnout v průběhu posledního říjnového týdne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám