Hlavní obsah

Senát USA griluje Barrettovou: Interrupce odmítla komentovat, homosexuály diskriminovat nebude

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

V americkém Senátu probíhá tento týden čtyřdenní slyšení s konzervativní kandidátkou do Nejvyššího soudu Amy Coneyovou Barrettovou. V úterý přišly na řadu tvrdé otázky senátorů. Demokraté se obávají, že by mohla zvrátit rozhodnutí povolující interrupce nebo ohrozit zákon o přístupu ke zdravotní péči z Obamovy éry. Pobouření vzbudila její slova o „sexuální preferenci”.

Foto: Pool, Reuters

Soudkyně Amy Coney Barrettová při slyšení v Senátu

Článek

Křeslo v devítičlenném Nejvyšším soudu se uvolnilo poté, co po nemoci zemřela soudkyně Ruth Baderová Ginsburgová. Ta byla do funkce jmenovaná Billem Clintonem a reprezentovala liberální křídlo soudu.

Osmačtyřicetiletá Coney Barrettová je jejím přesným opakem. Její názory bývají označovány za krajně konzervativní. První den slyšení soudkyně věnovala primárně své prezentaci. V úterý už došlo na tvrdé otázky.

Na dotaz o potratech nereagovala

Pravděpodobně nejožehavějším tématem její nominaci jsou umělé potraty. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu ze sedmdesátých let jsou na celém území USA interrupce povoleny základě verdiktu ke kontroverznímu případu Roeová vs. Wade.

Na otázku senátorky Dianne Feinsteinové, co si o přelomovém rozhodnutí myslí, Barrettová neodpověděla. Podle svých slov nechce komentovat případy z minulosti, dokud nebude potvrzena členkou soudu. „Je znepokojující nedostat přímou odpověď,” reagovala Feinsteinová.

V roce 2006 se ovšem Barrettová podepsala pod prohlášení, které historické rozhodnutí silně odsoudila. „Je čas ukončit barbarský odkaz případu Roeová vs. Wade a obnovit zákon, který ochrání životy nenarozených dětí,” hlásala tehdy kampaň.

Před právním výborem Senátu však v úterý prohlásila, že její katolická víra nebude ovlivňovat její právní úsudek.

Mluvila o sexuální „preferenci”

Když se senátoři zeptali, co si myslí o kritice soudního rozhodnutí, které umožnilo homosexuálním párům se vzít, odmítla to komentovat s odkazem na takzvané „pravidlo Ginsburgové” pojmenované po její předchůdkyni. Ta při svém slyšení v Senátu odmítala spekulovat nad tím, jak by v konkrétních případech hlasovala.

„Nikdy jsem nikoho nediskriminovala na základě jeho sexuální preference a nikdy nikoho na základě sexuální preference diskriminovat nebudu,” řekla.

Její volba slov vzbudila pobouření. „Ten pojem (preference) naznačuje, že je sexualita otázkou volby. Není,” upozornil producent ze stanice MSNBC Kyle Griffin.

Spor o Obamacare

Dalším sporným bodem je osud tzv. Obamacare, tedy Zákona o ochraně pacientů a dostupné péči, který rozšířil přístup Američanů k zdravotnímu pojištění. Demokraté se bojí, že by potvrzení konzervativní Barrettové do role nejvyšší soudkyně mohlo znamenat jeho reálné ohrožení. Donald Trump ho chtěl zrušit, ale nepovedlo se mu to.

„Každý senátor hlasující pro Amy Coney Barretovou zároveň hlasuje pro odebrání zdravotní péče milionům Američanům s vrozenými vadami v době koronavirové pandemie,” varoval šéf demokratických senátorů Chuck Schumer.

Barretová popřela, že by se s Bílým domem radila o tom, jak v případném sporu o Obamacare rozhodnout: „To by bylo hrubé porušení soudní nezávislosti.”

Volte Bidena a přijde peklo, varuje kněz. Americké volby rozdělují katolickou církev

Volby USA

Měli počkat, až bude po volbách, zlobí se demokraté

Demokraté nesouhlasí s tím, že stávající prezident na uvolněné místo navrhl svoji kandidátku v době, kdy už prakticky začaly volby. Podle nich by mělo takové rozhodnutí padnout až po volbách.

Poukazují i na to, že identickou argumentaci jako nyní oni použil i šéf republikánských senátorů Mitch McConnell v roce 2016, když zablokoval pokus na obsazení volného místa tehdejšímu prezidentovi Barracku Obamovi, a to bylo několik měsíců před volbami, nikoliv týdnů, jako nyní. Tehdy byl McConnel proti tomu, aby prezident ve volebním roce o něčem takovém rozhodoval.

Trump už teď počítá s tím, že výsledek voleb napadne u soudu

Pro republikány je nominace Barrettové zásadní. Šéf Bílého domu Donald Trump totiž uvedl, že je připraven zpochybnit výsledky listopadových voleb a hnát případ až k Nejvyššímu soudu. V případě potvrzení Barrettové do funkce by v něm měli konzervativci většinu 6 ku 3.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám