Hlavní obsah

Trump: Černoši jsou na mé straně, protože jsem také obětí diskriminace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump, který letos usiluje o znovuzvolení do funkce před listopadovými volbami, prohlásil, že černoši jsou na jeho straně, protože vidí, že je obětí diskriminace. Trump to řekl na předvolebním mítinku před republikánskými primárkami v Jižní Karolíně, kde je velkým favoritem.

Foto: Mike Segar, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump na předvolebním mítinku v Rochesteru ve státě New York

Článek

Trump se při své promluvě k černošským konzervativcům v Jižní Karolíně v předvečer republikánských primárek vyjádřil ke svým četným trestním obviněním, přičemž zvolil rasově zabarvený tón.

„Byl jsem obviněn podruhé, potřetí a počtvrté a hodně lidí říkalo, že to je důvod, proč mě mají černoši rádi, protože jim bylo tak ublíženo a byli diskriminováni. A oni se na mě dívali jako na diskriminovaného. To bylo docela úžasné,“ řekl 77letý Trump, který je obviněn celkem z 91 trestných činů a letos na jaře ho čekají hned čtyři různé soudy.

Ve svém projevu dále prohlásil, že černoši se k němu začínají obracet, protože se jim děje přesně to, co jemu. „Myslím, že to je důvod, proč jsou teď černoši tolik na mé straně, protože vidí, že to, co se děje mně, se děje jim. Dává to smysl?“ dodal.

Trump během večera, kdy se vykresloval jako oběť nespravedlivého soudního systému, zmínil také svou slavnou policejní fotografii, tzv. mug shot, uvedl server ABC News. Fotografie vznikla loni v srpnu ve vězení v okresu Fulton ve státě Georgia, kde je obžalován ze snahy ovlivnit výsledek prezidentských voleb.

„Můj mug shot, všichni jsme ho viděli. A vy víte, kdo to přijal víc než kdokoli jiný: černošské obyvatelstvo. Je to neuvěřitelné,“ dodal.

Trumpovy komentáře přicházejí jen pár dní poté, co se přirovnal k ruskému opozičnímu politikovi Alexeji Navalnému, který minulý týden zemřel ve vězení. Trump přirovnal svou pokutu přesahující 450 milionů dolarů (přes 10 miliard Kč), kterou jemu a jeho firmám uložil minulý týden newyorský soud, právě k uvěznění Navalného. „Je to taková forma Navalného,“ řekl.

Předvolební průzkumy předpovídají Trumpovi v Jižní Karolíně, stejně jako v předešlých státech, jasné vítězství. Jeho jediná soupeřka v klání o republikánskou nominaci pro listopadové volby Nikki Haleyová tam na něj ztrácí kolem 27 procentních bodů. Jižní Karolína je přitom jejím domovským státem. Haleyová se přesto nechce vzdát a tvrdí, že ve hře zůstane minimálně do volebního super úterý, které se koná 5. března. Jedná se o primárky, které proběhnou ve velké skupině států najednou.

Skončil jsem jako Navalnyj, prohlásil Trump ke své desetimiliardové pokutě

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám