Hlavní obsah

Ospalý Joe by tuhle dohodu nedojednal, zaskočil Trump izraelského premiéra

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

„Myslíš, že by tuhle dohodu dojednal ospalý Joe?” Tak zněla otázka, kterou položil americký prezident Donald Trump izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi při pátečním brífinku k normalizaci vztahů mezi Súdánem a Izraelem. Šéfa izraelské vlády dotaz evidentně zaskočil.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Benjamin Netanjahu a Donald Trump

Článek

Ke kurióznímu momentu došlo, když šéf Bílého domu oznamoval, že se Súdán stane třetí blízkovýchodní zemí, která normalizuje vztahy s Izraelem. Trump to považuje za svůj velký úspěch na poli mezinárodní politiky.

„Myslíš, že by tuhle dohodu dojednal ospalý Joe, Bibi? Ospalý Joe? Myslíš si, že by se mu to nějak podařilo? Já teda ne,“ zeptal se izraelského premiéra křenící se Trump. Ze záznamu z události je poznat, že Netanjahu, který se účastnil přes telefon, s odpovědí chvílí váhá.

Trump: Izrael a Súdán se dohodly na normalizaci vzájemných vztahů

Svět

„Inu, jedna věc, kterou vám mohu, pane prezidente, říct je, že si vážíme mírové pomoci od kohokoli z Ameriky. Velmi si vážíme toho, co jste udělal,“ odvětil izraelský premiér.

Volby jsou za rohem

Taková odpověď Trumpa zřejmě úplně nepotěšila. „Jasně,“ reagoval prezident, jehož úsměv najednou zmizel.

Kdo jde do amerických prezidentských voleb

Volby USA

Je pravděpodobné, že izraelský premiér nechce naskakovat na zesměšňování Trumpova protikandidáta pro případ, že by se se současné hlavě státu nepodařilo svůj mandát obhájit. Tomu zatím nasvědčují celostátní průzkumy, byť při jejich interpretaci je potřeba být obezřetný.

Analytik, který odhadl prohru Clintonové: Trump znovu vyhraje

Volby USA

Do voleb zbývá devět dní a demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden má v tuto chvíli na Trumpa náskok asi šesti procentních bodů. Vyplývá to z průzkumů uveřejněných na renomovaném serveru FiveThirtyEight. Jak již bylo několikrát řečeno, taková čísla jsou vzhledem k americkému volebnímu systému irelevantní, důležité je sledovat, jak si jednotliví kandidáti vedou v klíčových státech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám