Hlavní obsah

Haleyová vzdává souboj s Trumpem, popřála mu štěstí. Biden touží po jejích voličích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalá republikánská guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová vzdala boj o Bílý dům, když ve středu oznámila, že nastal čas, aby pozastavila svou prezidentskou kampaň. Svému dosavadnímu soupeři exprezidentu Donaldu Trumpovi popřála hodně štěstí. Současný prezident Joe Biden naopak uvedl, že v jeho kampani je pro voliče Haleyové místo.

Foto: Profimedia.cz

Nikki Haleyová

Článek

Trump, kterému tak odpadl poslední protivník v boji o nominaci Republikánské strany do listopadových prezidentských voleb, vzápětí na své sociální síti prohlásil, že Haleyová utrpěla drtivou porážku a vyzval její voliče, aby se k němu připojili.

Odstoupení Haleyové ze souboje o republikánskou nominaci do prezidentských voleb se očekávalo poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA, naposledy nyní v takzvaném superúterý.

„Nyní nastal čas, abych pozastavila svou kampaň. Řekla jsem, že chci, aby hlasy Američanů byly slyšet. To se mi podařilo. Nelituji toho,“ řekla Haleyová v Jižní Karolíně.

Biden i Trump ovládli superúterý amerických primárek

Volby USA

„I když už nebudu kandidovat, nepřestanu používat svůj hlas pro věci, kterým věřím,“ doplnila bývalá velvyslankyně Spojených států při OSN za Trumpovy administrativy.

Haleyová se v kampani prezentovala jako umírněnější varianta ve srovnání s exprezidentem a některými dalšími kandidáty.

Měla blíže k tradičnější republikánské politice z doby před Trumpovou érou a jako jedna z mála kandidátů se hlásila k vojenské podpoře Ukrajiny, která čelí ruské invazi. Zpočátku Trumpa odmítala kritizovat, v posledních týdnech ale ve své rétorice přitvrzovala.

Zpravodajský web televize CNN si všímá, že ačkoliv Haleyová nyní Trumpovi v kampani popřála hodně štěstí, přímou podporu mu zatím nevyjádřila.

Uvedla přitom, že se Trump s největší pravděpodobností v červenci na nominačním sjezdu stane republikánským kandidátem do prezidentských voleb.

Nyní je na Donaldu Trumpovi, aby si získal hlasy těch, kteří ho v naší straně i mimo ni nepodporovali. A já doufám, že to udělá
Nikki Haleyová

„Gratuluji mu a přeji mu vše dobré. Přeji vše dobré každému, kdo by se chtěl stát americkým prezidentem. Naše země je příliš cenná na to, abychom se nechali rozdělit našimi rozdíly,“ uvedla Haleyová.

„Nyní je na Donaldu Trumpovi, aby si získal hlasy těch, kteří ho v naší straně i mimo ni nepodporovali. A já doufám, že to udělá,“ dodala.

Trump na své sociální síti Truth Social uvedl, že Haleyová utrpěla drtivou porážku během superúterý, kdy se o republikánské nominaci rozhodovalo v 15 státech USA.

Její voliče vyzval, aby se k němu připojili, svou kampaň označil za „nejlepší hnutí v dějinách našeho národa“.

V příspěvku Trump mimo jiné také tvrdil, že sponzoři i mnozí voliči Haleyové pocházeli z řad „radikálních levicových demokratů“ a demokratického prezidenta Joea Bidena označil za „nepřítele, který ničí naši zemi“.

Biden: Mám pro vás místo

Americký prezident Joe Biden ve středu uvedl, že v jeho kampani je místo pro voliče bývalé republikánské guvernérky Jižní Karolíny Nikky Haleyové, která oznámila, že odstupuje ze souboje o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Informoval o tom web BBC.

Haleyová vzdala boj o Bílý dům poté, co ji exprezident Donald Trump jednoznačně porazil v klíčovém nominačním hlasování napříč USA během takzvaného superúterý.

Biden ocenil Haleyovou za to, že je „ochotna říkat pravdu“ o Trumpovi, „tam, kde se toho v současné republikánské straně odváží jen málokdo“.

Biden ve svém prohlášení poznamenal, že kandidovat do Bílého domu „vyžaduje velkou odvahu“ a Haleyová podle něj hovořila o „chaosu, který (Trumpa) vždy provází, o neschopnosti rozlišovat dobré od zlého, o jeho krčení se před Vladimirem Putinem“.

Trump dal jasně najevo, že o příznivce Nikki Haleyové nestojí. Chci, aby bylo jasno: v mé kampani pro ně je místo
Joe Biden

„Trump dal jasně najevo, že o příznivce Nikki Haleyové nestojí. Chci, aby bylo jasno: v mé kampani pro ně je místo,“ uvedl Biden.

„Vím, že se v mnohém neshodneme. Ale v zásadních otázkách zachování americké demokracie, obhajoby právního státu, vzájemného slušného a důstojného zacházení a respektu, zachování NATO a postavení se americkým protivníkům doufám a věřím, že najdeme společnou řeč,“ vzkázal voličům Haleyové.

Trump porazil Haleyovou v hlasováních napříč USA nejen v několika předchozích primárkách, ale i během takzvaného superúterý, kde podle projekcí zvítězil ve 14 z 15 států.

Haleyová poté oznámila, že v souboji o Bílý dům končí. Přestože se dříve Trump proti voličům Haleyové vymezoval, po jejím oznámení je vyzval, aby ho podpořili.

KOMENTÁŘ: Volební superúterý jako fraška

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám