Hlavní obsah

Ruská volební komise nepustí Naděždina k volbám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská Ústřední volební komise ve čtvrtek oznámila, že kandidát na prezidenta Boris Naděždin, který se vyslovuje proti válce na Ukrajině, nashromáždil pouze 95 587 platných podpisů. Dalších 9147 označila za neplatné, kvůli čemuž Naděždin nesplnil potřebnou kvótu sta tisíc platných podpisů od uchazeče neparlamentní strany, a nemůže tedy v březnových volbách kandidovat. Informuje o tom list Kommersant, podle něhož se ruský politik proti rozhodnutí odvolá.

Foto: Maxim Šemetov, Reuters

Prezidentský kandidát Boris Naděždin

Článek

Zástupci ruské volební komise uvedli, že mezi zneplatněnými podpisy bylo i 11 lidí, kteří jsou již po smrti. „Je to vrchol cynismu a porušení všech pravidel,“ prohlásil místopředseda komise Nikolaj Burlajev.

Vedoucí komise Ella Pamfilovová navíc uvedla, že podpisy pro Naděždina sbírali členové volebních komisí, což je podle ní nezákonné. Slíbila navíc, že tyto „sběrače“ požene k odpovědnosti, píše ruský list Kommersant.

Boris Naděždin odevzdal koncem ledna podle komise 104,7 tisíce podpisů s tím, že zákonné maximum neplatných podpisů je v Rusku pět procent. Sám Naděždin přitom tvrdí, že se mu podařilo nashromáždit více než dvě stě tisíc podpisů v různých regionech Ruska.

Politik uvedl, že jeho štáb napadne rozhodnutí volební komise o zneplatnění části nasbíraných podpisů, a pokud neuspěje, je připraven se odvolat až k Nejvyššímu soudu.

„Nepopíráte mě, popíráte desítky milionů lidí, kteří doufají ve změnu,“ uvedl k rozhodnutí volební komise Naděždin na Telegramu.

„Stojí tu desítky milionů lidí, kteří mě chtěl volit. Jsem na druhém místě za Putinem, v průzkumech získávám dvouciferné číslo, a vy mi tu teď říkáte o jedenácti mrtvých lidech,“ dodal v příspěvku.

Podobně dopadl i další kandidát

Koncem ledna komisi odevzdal 104,9 tisíce podpisů i Sergej Malinkovič coby kandidát neparlamentní strany Komunisté Ruska. I on ale podle volební komise měl více než pět procent neplatných hlasů. Malinkovič na rozdíl od Naděždina ale uvedl, že se proti rozhodnutí komise neodvolá, připomíná Kommersant.

Anketa

Považujete Ruskou federaci za demokratický stát?
Ano
4,6 %
Ne
95,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25427 čtenářů.

Ruské prezidentské volby budou tentokrát poprvé třídenní a konat se budou od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává vítězství současného ruského prezidenta Vladimira Putina, který by si tak měl zajistit další setrvání v Kremlu až do roku 2030.

Ruská Ústřední volební komise zatím z jedenácti známých uchazečů zaregistrovala čtyři kandidáty, mezi kterými je Putin, a tři představitele parlamentních stran: předsedu nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Leonida Sluckého, Vladislava Davankova ze strany Noví lidé a Nikolaje Charitonova za komunisty.

Koncem ledna odevzdal podpisy i šéf radikálně nacionalistické strany Ruský všelidový svaz Sergej Baburin, který ale vzápětí oznámil, že stahuje svou kandidaturu, a podpořil Putina. Stejně postupovala také Irina Sviridovová kandidující za Demokratickou stranu Ruska. Mnozí z kandidátů otevřeně přiznali, že ani nemají v úmyslu ve volbách zvítězit.

Odpůrce války Naděždin odevzdal podpisy ke kandidatuře. Putina smí kritizovat až překvapivě otevřeně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám