Hlavní obsah

Vohralíková: Kancléř je úředník, nemá být na očích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Petrem Pavlem nastoupí na Pražský hrad jako kancléřka Jana Vohralíková, současná vedoucí kanceláře Senátu. V rozhovoru pro Právo řekla, že na Hradě chce vyvětrat.

Foto: Foto Skupina ČEZ

Jana Vohralíková

Reklama

Článek

Už vám nově zvolený prezident potvrdil, že vás chce jako kancléřku?

Nabídku, že pokud se pan generál Pavel stane prezidentem, abych byla jeho kancléřkou, jsem dostala už dříve. Od té doby se nic nezměnilo.

Ve Správě Pražského hradu a v Lánech bude potřeba udělat audit

V Senátu jste chtěla skončit, ať už volba dopadne jakkoliv.

Řekla jsem, že když přijmu nabídku pana generála, nemůžu si nechat Senát jako jistotu pod zadkem. Když máte před sebou novou výzvu, je třeba vystoupit z komfortní zóny. A tak jsem řekla panu předsedovi Senátu Vystrčilovi, že chci odejít, protože se chci ucházet o funkci hradní kancléřky.

Pavel chce audit na Hradě, aby na něj nečekali „kostlivci ve skříních“

Prezidentské volby

Dosavadní kancléř Vratislav Mynář, po němž převezmete funkci, je kontroverzní postavou. Petr Pavel už řekl, že na Hradě bude potřeba úklid. Už máte představu, jak začít?

Já sama jsem řekla, že tam budu „větrat“. S panem Mynářem se poprvé v životě osobně sejdeme (rozhovor vznikl ještě před schůzkou, která se uskutečnila ve středu - pozn. red.). Já tam budu ještě jako kancléřka Senátu a společně s kancléřem Sněmovny Martinem Plíškem budeme organizovat schůzi obou parlamentních komor, na které nový prezident složí slib.

Při té příležitosti se s ním domluvím na další schůzce, kde dojednáme, jakým způsobem si agendu předáme. Pak je potřeba dát dohromady všechno, co se o hradní kanceláři zatím dá dozvědět. Vím, že tam probíhaly audity, ale nevím, čeho se týkaly. Podle toho se budou činit další kroky.

Co všechno by auditoři měli podle vás prověřit?

Nemyslím, že je třeba dělat audit Kanceláře prezidenta republiky jako takové, spadá pod státní pokladnu stejně jako Senát či Sněmovna, čísla se dají dohledat. Máme tu ale velké příspěvkové organizace, Správu Pražského hradu a Lány a tam bude potřeba audit udělat.

Bývalý šéf lánské lesní správy Balák dostal loni na odměnách 410 tisíc korun

Domácí

Máte představu, co byste na Hradě chtěla měnit či dělat jinak?

Pana kancléře jsem viděla jen jednou, potkali jsme se ve Sněmovně, kde měl obhajovat státní závěrečný účet.

Pro mě to bylo velké překvapení, protože on tam byl za celebritu. Chodili za ním poslanci, všichni si s ním podávali ruku, bavili se s ním, kdežto my ostatní kancléři jsme tam jen obhajovali čísla a pak jsme odešli.

To bude určitě velká změna. Pro mě je to úřednická pozice. Zodpovědnost kancléře je postavit kancelář tak, aby udělala maximální podporu prezidentovi v tom, čeho chce dosáhnout.

Znamená to, že by hradní kancléř neměl být tolik na očích?

V tom negativním slova smyslu určitě. Kancléř by neměl být na očích, je to prostě úředník.

Prezidentská ochranka bude Pavla chránit po inauguraci

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám