Hlavní obsah

Speciální tramvaj připomíná první volbu prezidenta

Do ulic Prahy vyjela ve čtvrtek u příležitosti 30. výročí samostatné České republiky a první volby hlavy samostatného státu, od níž 26. ledna uplynuly tři dekády, tramvaj v barvách trikolory. Cestující sveze na lince 18, která pendluje mezi Podbabou a pankráckou vozovnou. Uvnitř si mohou přečíst některé citáty Václava Havla.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Tramvaj v barvách trikolory

Reklama

Článek

Michal Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla, která se na výběru citátů podílela, připomněl, že na 26. ledna připadá i 20. výročí Havlova odchodu z úřadu. I ten považuje za podobně symbolický jako příchod.

„Nepozurážel všechny své oponenty, naopak projev zakončil mimořádně krásnou větou, že všechny, kterým možná nechtěně ublížil nebo byl prostě jenom protivný, prosí za odpuštění. To myslím je způsob, kterým politik má odcházet z funkce,“ uvedl Žantovský.

Podle ředitele Muzea paměti XX. století Jana Kalouse stojí za to si Havlovy hodnoty a morální kredity připomínat i dnes. Míní, že kritéria, která nastavil pro výkon funkce, zůstala dosud nepřekonána.

Speciální tramvaj na kolejích zůstane několik měsíců. Spoj připomíná i další milníky, např. vstup do NATO, EU nebo vítězství hokejistů na olympiádě v Naganu.

Od soboty neprojedou Malou Stranou tramvaje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám