Hlavní obsah

Senátor Fischer se přihlásil do prezidentských voleb

Aktualizováno

Mezi prezidentské kandidáty se ve čtvrtek zařadil senátor Pavel Fischer. Kandidátní listinu mu podepsalo 54 zákonodárců z řad poslanců a senátorů. Fischer, který se zúčastnil i předchozí prezidentské volby, ohlásil nynější kandidaturu v polovině října.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Pavel Fischer odevzdal kandidátní listinu na ministerstvo vnitra.

Reklama

Článek

Senátor uvedl, že jeho kandidaturu podpořilo 20 poslanců a 34 senátorů. „Z toho ale zřejmě budou čtyři (podpisy) neplatné, protože senátorům, kteří mi to podepisovali, mezitím skončil mandát,“ řekl.

Podpisy přitom získal napříč stranami, což vnímá jako pozitivum.

„Je to pro mě vizitka, že jako prezident budu umět pracovat s parlamentem s oběma komorami napříč, mám tam dokonce podepsané senátory zvolené například za hnutí ANO nebo další, to znamená nejenom vládní,“ doplnil Fischer.

Debatu si užívali. Bez Pavla i Babiše

Prezidentské volby

Ten patří spolu s Danuší Nerudovou a generálem ve výslužbě Petrem Pavlem k trojici kandidátů, které podpořila koalice SPOLU.

Ve středu se do prezidentského klání přihlásila Nerudová, která odevzdala podpisové archy, a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který se stejně jako Fischer opírá o nominaci zákonodárců, konkrétně poslanců hnutí ANO.

Přihlášky již podali rovněž například senátor Marek Hilšer, bývalý rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima, poslanec SPD Jaroslav Bašta nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová.

Fischer začal boj o Hrad vstřícně, manželství pro všechny by podepsal

Prezidentské volby

Bašta má podpisy od poslanců SPD, Hilšer avizoval, že pokud nestihne sesbírat potřebných 50 000 podpisů občanů, osloví kolegy v Senátu. Rohanová již v únoru uvedla, že má k dispozici podpisy 20 poslanců z minulé Poslanecké sněmovny. Je přesvědčena o tom, že tak splnila zákonné požadavky pro účast ve volbách.

Hraniční termín podání kandidátních listin je 8. listopadu.

První kolo přímé volby hlavy státu se uskuteční 13. a 14. ledna příštího roku, případné druhé kolo dvou finalistů o dva týdny později. Nový prezident se funkce ujme počátkem března.

Reklama

Výběr článků

Načítám