Hlavní obsah

Ruské úřady zablokovaly dočasně Telegram. Testujeme před volbami, vysvětlily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské úřady dnes načas zablokovaly platformu pro zasílání zpráv Telegram a další internetové služby, což posléze vysvětlily testováním před nadcházejícími prezidentskými volbami. Zprávy o vypínání různých internetových služeb nebo rušení fungování mobilních sítích z Ruska obvykle přicházejí v souvislosti s potlačováním protestů. O zásazích proti internetovým platformám se také hovoří ve spojitosti se snahou Ruska postupně se odpojit od mezinárodních internetových služeb a vytvořit si vlastní alternativu po vzoru Číny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Článek

„Výpadky jsou způsobeny tím, že před prezidentskými volbami naše tajné služby prověřují fungování všech systémů uvnitř Ruska spojených s infrastrukturním fungováním internetu a kyberbezpečnosti,“ sdělil portálu Gazeta.ru předseda parlamentního výboru pro informační technologie Andrej Svincov.

Prezidentské volby jsou v Rusku vypsány na 15. až 17. března. Vítězství má podle komentátorů téměř jisté současný ruský prezident Vladimir Putin, který je u moci už přes 20 let a který v roce 2022 rozpoutal krvavou válku na Ukrajině.

Výpadky dnes vedle Telegramu postihly také WhatsApp, YouTube, Viber, Zoom nebo sociální síť VKontaktě, uvedla ruskojazyčná verze BBC. Naopak začaly bez omezení fungovat platformy, které se ruské úřady snaží blokovat, jako jsou Facebook a Instagram, a k nimž se jinak musejí uživatelé z Ruska připojovat za použití virtuálních privátních sítí (VPN), uvedli zpravodajové agentury Reuters.

Snaha o vytvoření ruského WeChatu

Zástupce šéfa parlamentního výboru pro informační technologie Anton Tkačov na portálu Duma TV vysvětlil, že ruský cenzurní úřad Roskomnadzor se snažil otestovat účinnost svých blokád. „Roskomnadzor provedl tento test, aby mohl určit, kde jsou slabá místa, která by v budoucnu mohla vést k odstranění nějaké překážky nebo odblokování nějakého kanálu,“ uvedl Tkačov.

Projekt Setěvyje svobody, který monitoruje omezování ruského internetu, sdělil, že podobnými akcemi si cenzurní úřad Roskomnadzor tříbí své schopnosti blokování internetových zdrojů.

„Je ještě brzo na zhodnocení úrovně úspěšnosti (Roskomnadzoru) a jeho kompetencí, můžeme spíše hovořit o tom, že se vytvářejí procesy a cvičí se specialisté,“ uvedl podle BBC projekt. Dodal, že ruská vláda patrně usiluje o vytvoření analogie k čínské platformě pro zasílání zpráv WeChat. Ta čínským úřadům umožňuje cenzurovat informace a v případě potřeby získávat přístup k údajům uživatelů.

Rusko zakazuje beletrii se „zakázanými informacemi“

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám