Hlavní obsah

Přímá volba prezidenta? Největší polistopadová chyba, míní politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavedení přímé volby prezidenta je „největší politickou systémovou chybou“, které se česká společnost po listopadu 1989 dopustila. Tvrdí to politolog a výzkumník Národního institutu SYRI Stanislav Balík, který je zároveň děkanem Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Prezidentské klání podle něj vede k další nebezpečné polarizaci společnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Reklama

Článek

„Logika těchto voleb vede k další polarizaci společnosti. Před tím jsme jako politologové a ústavní právníci ostatně varovali, ovšem marně. Teď sklízíme trpké plody,“ uvedl Balík s tím, že nedochází k zasypávání pomyslných příkopů, ale naopak k jejich prohlubování.

Silní a vyhranění kandidáti se podle něj mohou snadno dostat do druhého kola, ale obtížně jej vyhrávají. Balík to demonstroval na příkladu jednoho z favoritů nadcházejících voleb, předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

„Pro postup do druhého kola vám totiž pomáhá silná vyhraněnost – že vás spousta lidí miluje a spousta nenávidí. Zkrátka, že jste buď studený, nebo horký, nikoli vlažný, jak říká bible. Ale to vám je pak paradoxně na překážku v druhém kole, které vede častěji k tomu, že je zvolen konsensuálnější kandidát,“ uvedl Balík a připomněl, že na Slovensku takto opakovaně neuspěli někdejší premiéři Vladimír Mečiar či Robert Fico.

Anketa

Považujete zavedení přímé volby prezidenta za chybu?
Ano
34,5 %
Ne
65,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5783 čtenářů.

„Dost možná je jeho prezidentská kandidatura jízdou na tygru, na nějž nasedl před časem a teď nemůže seskočit, protože by ho roztrhal,“ uvedl Balík k možným motivům Babišovy kandidatury.

Za další favority označil politolog Petra Pavla, Pavla Fischera a Danuši Nerudovou.

Balík připomněl, že o kandidátech již nerozhodují strany, ale jednotlivá jména se dlouhodobě profilují.

Ačkoliv se do voleb přihlásilo 21 kandidátů, ústavní právník Jan Kysela očekává, že jejich počet se může snížit. Pokud by nedodali potřebné podpisy, k jejich registraci ze strany ministerstva vnitra nedojde.

Kysela připomněl, že ani v minulosti nebyli zaregistrováni všichni přihlášení uchazeči. „Kandidáti buď nedodali žádné podpisy navrhujících poslanců, senátorů či občanů, anebo bylo občanských podpisů málo. A to buď směšně málo, tj. jen několik, nebo na první pohled dostatek, který se však po provedení kontroly petičních archů změnil v nedostatek,“ uvedl v narážce na Tomia Okamuru či Vladimíra Dlouhého, kteří v minulosti neprošli sítem kontroly sebíraných podpisů.

Kdo chce váš hlas? Jména všech 21 uchazečů o Hrad s volebním účtem

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám