Hlavní obsah

Volby prezidenta budou 13. a 14. ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentské volby se uskuteční 13. a 14. ledna 2023. V pondělí to oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Případné druhé kolo by se uskutečnilo za 14 dní. Stávající hlavě státu Miloši Zemanovi skončí jeho druhý pětiletý mandát 8. března příštího roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Článek

Vystrčil připomněl, že někteří kandidáti již sbírají podpisy a další politici „vyvíjejí aktivity, které nesou znaky kampaně“. Rozhodl se proto vyhlásit volby co možná nejdříve, aby kampaň byla férová.

Ze zákona vyhlašuje předseda Senátu prezidentské volby, aby se případné druhé kolo konalo nejpozději 30 dnů před koncem funkčního období.

Vyhlášení termínu ve Sbírce zákonů znamená, že prostředky vynaložené kandidáty na propagaci a kampaň se započítávají do zákonného limitu, který je před prvním kolem 40 milionů korun.

Podmínkou kandidatury je sesbírání podpisů nejméně 20 poslanců či 10 senátorů, případně 50 000 občanů. Kandidát musí být starší 40 let.

Vystrčil očekává, že rozhodnutí vyjde ve Sbírce zákonů k 1. červenci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám