Hlavní obsah

Pavel s Babišem se v první debatě pořád dohadovali, jinak nuda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentští kandidáti generál Petr Pavel a expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se ve středeční debatě dohadovali, kdo je čí kandidát. Babiš opakovaně Pavla označuje za vládního kandidáta, Pavel zase o Babišovi prohlásil, že je „kandidátem pro sebe“, kterého podporuje proruská scéna v Česku.

Foto: ČTK, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel

Reklama

Článek

„Pavel je provládní kandidát, protože říká stejné věci jako vláda. Chce omezovat svobodu slova, chce zvyšovat daně, je pro euro či green deal,“ zopakoval ve středu v první předvolební debatě před druhým kolem prezidentských voleb v Deníku Andrej Babiš.

Pavel to odmítl s tím, že ačkoliv v parlamentních volbách volil koalici Spolu, tak je občanským kandidátem a sesbíral více než 81 tisíc podpisů.

„Poctivě jsem si objel celou republiku a vybral jsem více než 81 tisíc hlasů. To, že jsem volil trojkoalici, tak to neznamená, že jsem jejich kandidátem. On reprezentuje svět překrucování faktů. Pokud já jsem vládním kandidátem, tak on je hradním kandidátem,“ reagoval Pavel na Babišova slova.

Pražské Jezulátko zavřelo Babišovi dveře. Nechceme být součástí jeho kampaně, prohlásil rektor kostela

Prezidentské volby

„Jeho spojencem je Miloš Zeman, jeho spojencem je proruská komunita. Andrej Babiš je kandidátem pro sebe, není ani proruským, ani prozápadním, je kandidátem, který bude vyhovovat jemu,“ dodal Pavel.

Babiš následně jakoukoliv spojitost s proruskou komunitou v Česku odmítl. „Byl jsem premiérem, který vyhostil desítky ruských diplomatů, nikdy nenavštívil ruskou ambasádu a nejednal s Putinem. Byl jsem přijat v Bílém domě a vydali jsme ruského hackera Nikulina do USA. Jsou to všechno nesmysly a já to odmítám.,“ prohlásil a ihned se pokusil přenést téma opět k tomu, že Pavel chce, stejně jako vláda, navyšovat lidem daně.

Pavel s Babišem tak pokračovali ve vzájemném vymezování se vůči sobě. V debatě museli také oba kandidáti na střídačku recitovat českou hymnu, což bez zaváhání zvládli.

Kdy budou debaty s prezidentskými kandidáty

Prezidentské volby

Generál ve výslužbě a bývalý předseda vojenského výboru NATO Petr Pavel byl v prezidentských volbách 2023 zvolen prezidentem České republiky. V druhém kole porazil Andreje Babiše. Více o Petru Pavlovi zde.

Miliardář Andrej Babiš je poslanec, bývalý ministr financí a předseda vlády. V prezidentských volbách 2023 neúspěšně kandidoval na prezidenta, když v druhém kole prohrál s Petrem Pavlem. Více o Andreji Babišovi zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám