Hlavní obsah

Pavel přinesl Babišovi do debaty 5. článek Severoatlantické smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentští kandidáti Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) debatovali ve středu večer na CNN Prima News. Opět se témata točila kolem války a míru, ekonomických otázek či minulosti obou kandidátů. Pavel přinesl Babišovi do debaty zarámovaný článek 5 Severoatlantické smlouvy.

Foto: David W Cerny, Reuters

Kandidáti na českého prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš v debatě na Primě

Reklama

Článek

„Nerad bych, aby se dostal do úzkých jako u zákeřného redaktora konkurenční televize. Proto jsem mu připravil přesné znění článku 5,“ řekl Pavel.

Babiš si zarámovaný obrázek nepřevzal, Pavel mu ho položil k nohám.

Pavel mířil na Babišův výrok z nedělní debaty na České televizi, že by neposlal vojenskou pomoc do Polska. Později svá slova korigoval, i tak si ho ale všimli i na mezinárodní půdě.

Babiš tvrdí, že šlo o manipulaci. „Nebyl to chaos, reagoval jsem na to, že nepřipouštím, aby Rusko napadlo člena NATO. To by znamenalo třetí světovou válku,“ reagoval nyní.

Pavla nikdo nezná, mě všichni

Debata se pak stočila na bývalé členství obou kandidátů v KSČ a k otázce Babišovy spolupráce s StB, u níž je evidován jako agent. Pavel Babiše nařkl, že s bývalými členy StB spolupracoval při zakládání Agrofertu.

Babiš posléze uvedl, že mu stále není jasné, proč Pavel kandiduje na prezidenta. Řekl o něm, že je dobře vycvičený, nemá žádné emoce a ani neví, jestli má někoho rád. „Mě všichni znají, jeho nezná nikdo,“ prohlásil.

Na druhou stranu ale řekl, že v případě Pavlova vítězství by ho v úřadu respektoval. „Zůstanu jako předseda největší opoziční strany,“ nastínil, jaká by v takovém případě byla jeho politická budoucnost.

Řeč přišla i na vládu premiéra Petra Fialy (ODS). „Udělal bych hrubou čáru, šel bych za panem premiérem a dělal bych mu zdarma poradce. Říkal bych, jaký ministr je schopný,“ prohlásil Babiš, jak by se choval jako prezident.

Pavel vyčetl expremiéru Babišovi jeho kroky v době covidu, označil je za chaotické. Šéf ANO se podle něj sice prezentoval jako manažer, ale ve finále jen chaos přiživoval. Poznamenal, že ani současná vláda nedělá všechno dobře, chaoticky se ale podle něj nechová.

ZÁZNAM: Prezidentský duel na Novinky.czVideo: Novinky

Volební kampaň spěje do finále, zbývají poslední debaty. Ve středu dopoledne jednu zorganizovaly ve svém studiu také Novinky.

Babiš s Pavlem spolu už debatovali například v České televizi, Blesku, Deníku či před prvním kolem voleb na Nově. Tam si názory budou vyměňovat také ve čtvrtek.

Flašinet, kolovrátek. Kandidáti se v duelu dohadovali nad kampaní a bezpečností Česka

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám