Hlavní obsah

Nejvíc táhnou volby na Hrad a do Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dvě hodiny odpoledne se otevřou volební místnosti, odvolit v letošních prezidentských volbách budou moci první zájemci. Očekává se, že účast bude tradičně vysoká. Minulé roky ukázaly, že výběru hlavy státu přikládají lidé velký význam. Větší, než je výběr poslanců, senátorů nebo krajských či komunálních zastupitelů, kteří jsou jim nejblíž.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Článek

„Vzhledem k tomu, že máme tři kandidáty s velice vyrovnanými preferencemi, tak bych očekával, že to bude mít mobilizační efekt, a mohla by být lehce vyšší, ale nijak dramaticky,“ zhodnotil pro Právo politolog Miloš Gregor.

Očekává, že letošní účast bude podobná těm předchozím. „Kampaň nebyla tak vyhrocená a emotivní. Uvidíme, jak to bude před druhým kolem,“ dodal.

Poprvé, když se konala přímá volba prezidenta v roce 2013, se hlasování zúčastnilo v prvním kole přes 61 procent voličů. Stejně tak o pět let později. Zlom nastal s druhým kolem, kam postupují dva nej­úspěšnější kandidáti, pokud jeden z nich nezískal přes 50 procent hlasů.

Úspěšná kampaň i propad v průzkumech. Jak si vedla Danuše Nerudová před volbami?

Prezidentské volby

V roce 2013 zájem proti prvnímu kolu mírně opadl. Překvapivě se v něm tehdy střetli Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman.

Naopak v roce 2018 byla účast v druhém kole jednou z historicky nejvyšších. Rozhodovalo se tehdy mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem, který mandát obhajoval.

Mobilizovat voliče se daří také ve sněmovních volbách. V roce 2021 dosáhla účast 65 procent, podobně jako v roce 2006. Ostatní volební roky byla zpravidla nižší s výjimkou roku 1996, kdy se voleb zúčastnilo 76 procent voličů z tehdejších 7,9 milionu.

Voleb krajských zastupitelů se dlouhodobě účastní 35 až 40 procent voličů. V roce 2020 přišlo odevzdat hlas 38 procent občanů. O něco vyšší je účast v komunálních volbách. Loni činila 46 procent, což nijak nevybočuje z let předchozích.

Rebelie v ANO: Babiše na Hrad nebude volit ani jeho místopředseda Vondrák

Prezidentské volby

Nižší zájem bývá o volby do Evropského parlamentu, kolem třiceti procent, a úplně nejnižší o volbu senátorů, kde se účast pohybuje pod 20 procenty v prvním kole, pokud se nekonají zároveň volby místní či krajské. V kole druhém je ještě nižší.

Účast v prezidentských volbách (v %)

20132018
1. kolo 61,31 (5 171 666)61,92 (5 180 290)
2. kolo59,11 (4 986 040)66,60 (5 569 665)

Prosazuje řád a klid, potýká se s komunistickou minulostí. Jak si vedl Petr Pavel před volbami?

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám