Hlavní obsah

Úspěšná kampaň i propad v průzkumech. Jak si vedla Danuše Nerudová před volbami?

Už jen pár hodin zbývá do prvního kola prezidentských voleb, v nichž má podle předvolebních průzkumů i bookmakerů největší šance trojlístek kandidátů Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Ta zahájila silnou kampaň, s blížícími se volbami ale na své soky ztrácí. Novinky přinášejí stručný přehled předvolební kampaně Nerudové a hlavních přešlapů v cestě na Hrad.

Foto: Novinky

Danuše Nerudová

Reklama

Článek

Danuše Nerudová (44) je bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně, vysokoškolská pedagožka a ekonomka. Na této univerzitě získala v roce 2005 titul Ph.D., o čtyři roky později se na dalších pět let stala proděkankou, následující rok působila jako prorektorka celé univerzity. V obou funkcích stanula v rámci univerzity jako historicky nejmladší. Rektorkou byla v letech 2018 až 2022. Je vdaná za právníka Roberta Nerudu, má dvě děti.

Den s prezidentským kandidátem: Má věcné argumenty, říkají podporovatelé Nerudové

Prezidentské volby

Silná kampaň zaměřená na mladší generace

Nerudová se v kampani prezentovala jako kandidátka, která představuje empatii, rovnost, lidskost a důstojnost. Jejím heslem bylo: „Změna, která nastartuje Česko.“ Podporuje ekologii, manželství pro všechny bez ohledu na sexuální orientaci a ohledně války na Ukrajině jednoznačně stojí za napadenou zemí. V boji s dopady inflace zdůrazňuje přesně cílenou, nikoliv plošnou pomoc. V čele země by se zasadila o to, aby se nezapomínalo na regiony s nižší životní úrovní.

Ze všech kandidátů byla její kampaň na sociálních sítích považována za nejsilnější, snad i díky tomu si získala silnou podporu právě u mladších generací. Veřejně ji podpořilo několik známých osobností a celebrit. Ačkoliv kandiduje jako nezávislá, strany koalice Spolu ji zahrnuly do trojice podporovaných osob (společně s Petrem Pavlem a Pavlem Fischerem).

Průzkumy a kurzy bookmakerů v prezidentských volbách 2023

Prezidentské volby

Kauzy Danuše Nerudové na Mendelově univerzitě

Častým heslem Nerudové bylo v kampani to, že na rozdíl od hlavních soupeřů (Andrej Babiš a Petr Pavel) se nemusí vyrovnávat s komunistickou minulostí (v roce 1989 jí bylo 10 let), naopak může své síly plně soustředit na budoucnost. S blížícími se volbami ale začaly na povrch vyplouvat kauzy z minulosti Nerudové spojené s její alma mater, Mendelovou univerzitou.

V době, kdy byla rektorkou Mendelovy univerzity, vystudovalo na tam­ní provozně-ekonomické fakultě několik rakouských studentů rychleji, než je běžné. Objevilo se také podezření na překladový plagiát. K němu měla sestavit přezkumovou komisi, hlavní díl viny po­dle ní ale nese děkan. Situací se začal zabývat Národní akreditační úřad, který odebral univerzitě akreditaci k jednomu ze studijních programů. Podle komise je však za problémy Nerudová spoluzodpovědná.

Nerudová si ale stojí za tím, že postupovala tak, jak měla, a hlavní díl viny podle ní nese děkan. „Byla jsem hajná, co chytila pytláka,“ míní. Za svou jedinou chybu uznala, že nejednala rychleji, na povaze věci by to ale podle ní nic nezměnilo. Kauza ji proto podle jejích slov v kampani nepoškozuje, ačkoliv v posledních týdnech její podpora v předvolebních průzkumech značně poklesla a ani bookmakeři v její úspěch příliš nevěří.

Jsem hajná, co chytila pytláka. Kauza na univerzitě mě nepoškozuje, tvrdí Nerudová

Prezidentské volby

Narazila také u několika vědomostních kvízů. U předvolebního testu serveru iDnes Nerudová listovala ve svém bloku, kde byl mj. uveden rok vstupu ČR do NATO, a následně přepsala svou odpověď. Podle ní se nejednalo o „opisování“, pouze si „v deníčku procházela zápisky z diskuzí“. Novinky v rámci prezidentského studia položily kandidátům čtyři vědomostní otázky, Nerudová na všechny odpověděla chybně.

Reklama

Výběr článků

Načítám