Hlavní obsah

Komunista Skála nesehnal podpisy, kandidovat na Hrad nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komunistický kandidát Josef Skála nemá dostatek podpisů pro boj o Hrad, v lednových volbách se tak ucházet o prezidentskou funkci nebude. Podle serveru iDnes, který na věc upozornil, má Skála zhruba 36 tisíc podpisů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Josef Skála na sjezdu KSČM v roce 2018

Reklama

Článek

„Skutečně ten počet stále nemá. A nemyslím si, že by se to během dne dalo revolučně změnit,“ řekl Novinkám zdroj z KSČM. Strana nyní připravuje tiskovou zprávu.

Novinkám se samotného Skálu nepodařilo zkontaktovat.

Termín podání kandidátek na ministerstvo vnitra uplyne v úterý 8. listopadu v 16 hodin. Aby se kandidáti mohli zapojit do prezidentských voleb, musí jejich kandidaturu podpořit svým podpisem 50 tisíc občanů, popř. dvacet poslanců nebo deset senátorů.

Skála se rozhodl pro občanské podpisy. Sbírat se je snažil i na protivládních demonstracích na pražském Václavském náměstí, kam dorazily desetitisíce lidí, avšak ani tam se mu nepodařilo nabrat dostatek podpisů. Podle serveru iDnes.cz měl v pondělí dopoledne Skála sesbíráno necelých 36 tisíc podpisů.

„Teď mu ty zbytky svážejí, kdo ještě něco zapomněl po šuplících, ale to budou takové drobné,“ dodal zdroj.

Prezidentské volby se uskuteční 13. a 14. ledna, nová hlava státu se pak funkce ujme počátkem března. Mezi favority volby patří generál ve výslužbě Petr Pavel, bývalý premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš či někdejší rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. Dostatek podpisů pro kandidaturu mají například také miliardář Karel Janeček, senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatelé Karel Diviš a Tomáš Březina či bývalý rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima.

Dostatek podpisů sehnal na poslední chvíli prý také odborový předák Josef Středula.

„Moc fajn.“ Babiš byl na prvních výjezdech jako vyměněný a rozdával úsměvy na všechny strany

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám